Tatlarin Sulama Barajı'nda meydana gelen balık ölümleri ile ilgili olarak, Şehircilik ve Çevre İl Müdürlüğü personeli ile Nevşehir Üniversitesi Biyoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Erdoğan Çiçek, incelemelerde bulunarak su ve balık numuneleri topladı. Barajda meydana gelen balık ölümlerinin nedeninin ortaya konması amacıyla Nevşehir Üniversitesi Biyoloji Bölümü laboratuarlarında yapılan analizler sonucunda, baraj suyunda alg patlaması olduğu gözlemlendi. Ayrıca Doç. Dr. Şahlan Öztürk tarafından yapılan mikrobiyolojik incelemeler sonucunda, özellikle Acıgöl ilçesinin atık sularının baraja döküldüğü bölgeden alınan su numunesinde bol miktarda bakteri ürediği de belirlendi.
Konu hakkında bilgi veren Doç. Dr. Erdoğan Çiçek, Tatlarin Sulama barajında sıcak havanın etkisiyle alg (su yosunu) patlaması yaşandığını ve buna bağlı olarak barajda yaşayan sazan balıklarında ölüm meydana geldiğini belirtti. Alg patlamalarından kaynaklanan balık ölümlerine, özellikle havaların sıcak olduğu dönemlerde rastlanıldığını ifade eden Çiçek, "Özellikle evsel atık suların döküldüğü su kaynaklarında, gerek ülkemizde ve gerekse Dünyanın değişik ülkelerde sıkça rastlanılmaktadır. Türkiye'de Burdur Gölü, Bafa Gölü, İzmit Körfezi, Akgöl, Dünyada ise Baltimore Limanı, İran Körfezi, Meredith Gölü, Brady Gölü gibi su kaynaklarında bu tip olaylar rapor edilmektedir" dedi.
Doç. Dr. Şahlan Öztürk ise yaptığı açıklamada, yapılan mikrobiyolojik incelemeler sonucunda da su numunelerinde bol miktarda bakteri bulunmasının organik kirliliğe işaret ettiğini ve tüm bu bulguların kirliliğin kimyasal kökenli değil organik kökenli biyolojik kaynaklı olduğunu akla getirdiğini belirtti. Öztürk, sulama barajında balık avlanmaması ve sersemlemiş olarak yakalanan balıklarında yenmemesi gerektiğine vurgu yaptı.
Organik maddelerin hızla çoğalmasından kaynaklanan 'alg patlamasının' sulama barajına dökülen kanalizasyondan kaynaklandığına işaret eden Çiçek, Acıgöl'de yapımı tamamlanan atık su arıtma tesisinin faaliyete geçmesi ile sorunun ortadan kalkacağına inandığını söyledi.
ALG PATLAMASI NEDİR?
Özellikle su sıcaklığının yüksek olduğu yaz aylarında gözlenen, sudaki besin elementlerinin bol olduğu bölgelerde, fitoplankton adı verilen mikroskobik canlıların hızla çoğalmasının sebep olduğu bir olaydır.