21 şehit verilen Keklikkaya raporu: Üs birliklerinin baraka tipi ve dayanaksız olması zayiatı artırdı. 22 PKK’lı öldürülen Kureyşin raporu: Üssün son derece korunaklı yapısı sayesinde saldırı boşa çıkarıldı.


ÇUKURCA’DA 24 askerin şehit olduğu saldırının ardından bir kez daha sınır karakollarının korunaksız yapısı gündemde. 24 şehidin ardından hazırlanan olayla ilgili STAR’ın dün kamuoyuna duyurduğu ön rapordaki acı tespitler dikkatleri tekrar sınırdaki karakollara yöneltti. Çukurca’daki PKK saldırısında 24 askerin 21’i Keklikkaya Tepe Üs Bölgesi’nde şehit oldu. Keklikkaya Tepe’deki yüksek kaybın nedeni, olayın ardından hazırlanan ön raporda ortaya konuldu. Raporda, ihmalin söz konusu olmadığı, istihbarat bilgilerinin tam zamanlı iletildiği ve saldırıya karşı imkan dahilinde gerekli önlemlerin de alındığı belirtildi.

Keklikkaya imha edildi

“Kayıpların ihmal değil yapısal problemler nedeniyle yaşandığı” vurgulanarak, bu nedenler, “Küçük karakol sisteminin devam etmesi, Karakollara bağlı küçük üs birliklerinin hedef halinde sabit biçimde bekletilmesi, Karakolların ve üs birliklerinin baraka tipi korunaksız ve dayanaksız olması” olarak sıralandı. Yine raporda, PKK saldırısına hedef olan 8 ayrı noktadan yapısal problemi olmayan 5 birimin gerekli direnişi göstererek örgüte kayıp verdirdiği, buna karşın “baraka tipi yapılaşma ve yanlış konuşlanmanın olduğu” Keklikkaya Tepe’de 21 şehidin verildiği ve buradaki ileri üs bölgesinin tamamen imha edildiği vurgulandı.

İşte ‘acı’ bir karşılaştırma

Savunmada karakolların yapısal önemi, bundan 6 ay önce Şırnak’ta gerçekleşen ve PKK’ya ağır kayıplar verdiren Kureyşin Tepe saldırısında kanıtlanmıştı. 12 Haziran genel seçimleri öncesi demokratik ortamı sabote etmeyi amaçlayan teröristler, 13 Mayıs 2011’de Şırnak Kureyşin Tepe’deki üs bölgesine büyük çaplı bir saldırı girişiminde bulundu. 17 askerin şehit olduğu Aktütün karakol baskınına benzer bir saldırı hazırlığındaki teröristler burada ise hedeflerine ulaşamadılar. Ne şehit ne de yaralı verilen karakolda, teröristler ağır kayıplarla püskürtüldü, saldırı girişimi esnasında ve ardında gerçekleştirilen operasyonda toplam 22 terörist öldürüldü. Kureyşin Tepe’deki başarılı savunmanın ardından, saldırının üssün son derece korunaklı yapısı ve imkanları sayesinde boşa çıkarıldığı rapor edildi.

Sadece 53 karakol yenilenebildi

Kaçakçılıkla mücadele amaçlı kurulmalarına rağmen PKK terörüne karşı kullanılmak zorunda kalan sınır karakolları, karakoldan ziyade barınak görünümünde. Teröristlerin havan, roketatar ve Doçka’lı saldırılarında tamamen yakılarak imha edilen baraka tipi karakolların durumu Aktütün saldırısının ardından gündeme gelmişti.       TOKİ ile yapılan anlaşma çerçevesinde karakolların yenilenmesi için gerekli adımlar atılmıştı. Halen bu kapsamda sınır karakollarının sadece 53’ü yenilenerek TSK’ya teslim edilirken, yapılması planlanan toplam 308 karakolun 191’inin ise henüz ihaleleri      gerçekleştirildi.

stargazete