Erdoğan, demokrasinin kesintiye uğradığı dönemlerin ardından büyük ekonomik krizler yaşandığını belirterek, 'Müdahale dönemlerinde köşeyi dönenler olmadı mı? Oldu. Hem de nasıl. İşleri tıkırında gidenler statükoyu korumaya, desteklemeye devam edenler oldu. Onları da çok iyi biliyoruz. Birileri ceplerini külliyetli biçimde doldururken milletin çoğunluğu krizlerin faturasını ödemek zorunda bırakıldı' dedi.

11 YILDA 4 KAT ARTIŞ BEKLİYORUZ

2023 hedefinin bireysel değil milli bir mesele olduğunu vurgulayan Erdoğan, Türkiye'nin 2002'de 36 milyar dolar olan toplam ihracatının 2011'de dünyadaki krize rağmen 135 milyar dolara ulaştığını, 9 senede ihracatın 3,75 kat arttığını, bu artışın tarihin en maliyetli krizinin yaşandığı dönemde sağlandığını vurguladı. Türkiye'nin en fazla ihracatı Avrupa'ya yaptığını, Avrupa'da ağır seyreden krize rağmen 135 milyar dolar gibi bir rekorun elde edildiğini söyleyen Erdoğan, 'Önümüzde 2023 için 11 yıl daha var. 11 yılda bir dört kat daha artış sağladığımızda, Allah'ın izniyle biz 500 milyar doların da üzerine çıkarız' diye konuştu.

BABADAN KALMA USUL YETERLİ DEĞİL

Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Önümüzdeki 11 sene boyunca aynı hız ve istikrarla, aynı güvenle yolumuza devam edersek yine inanıyorum ki 2 trilyon doları çok ama çok rahat yakalarız. Enflasyonu üç haneli, iki haneli oranlardan tek haneli oranlara indirmek elbette zordur ama tek haneli oranlara indirdikten sonra daha da aşağılara çekmek çok daha zordur. Çok daha fazla dikkat, çok daha fazla gayret gerektirir. Bu noktadan sonra rekabet daha da ağırlaşıyor, bu noktadan sonra yarış artık heyecanlanıyor. Geleneksel yöntemler, babadan kalma usuller yeterli olmuyor. Artık bu noktadan sonra yeni mecralar, yeni usuller, yeni imkanlar bulmamız gerekiyor.'

İŞ ADAMLARIMIZ ÖVÜLÜYOR

Sahip olunan girişimci ruhtan ve girişimci iş adamlarından büyük gurur duyduğunu dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti: 'Hangi kıtaya, hangi ülkeye gitsem orada mutlaka Türkiye'den bir iş adamı, bir ihracatçı, bir müteahhit görüyorum. Hangi ülkeye gitsem inanın o ülkenin başkanları, başbakanları, bakanları tarafından Türkiye'nin iş adamlarının övüldüğüne şahit oluyor, bundan milletim ve ülkem adına büyük gurur duyuyorum." Erdoğan, ayrıca "Demokrasinin kesintiye uğradığı her dönemin ardından çok ağır ekonomik krizler geldi" dedi.

 

İhracat Stratejisi kamu projesi olacak

TİM Başkanı Büyükekşi, burada yaptığı konuşmada, Türkiye girişimcisinin ve ihracatçısının öncelikli ihtiyacının, siyasi ve iktisadi istikrar ortamının yarattığı cesaret olduğunu vurgulayarak, cesaretin yaratılan istikrar ortamında arttığını söyledi. Büyükekşi, 55 bin ihracatçının temsilcisi Türkiye İhracatçılar Meclisi olarak, stratejik bir karar noktasından yola çıktıklarını belirterek, şöyle konuştu: 'Biz 2023 Türkiye İhracat Stratejisi projesinde, ülke ölçeğinde 22 stratejik hedef, 105 ölçüt ve 60 eylemden oluşan Türkiye Strateji Haritası ve Performans Programı'nı oluşturduk. Projemiz, 24 Mart 2011 tarihinde Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Dolmabahçe Başbakanlık Ofisi'nde kamuoyuna açıklandı. Sayın Başbakanımız projemizin bir kamu projesi haline getirilmesi talimatını verdi. Çalışmanın önümüzdeki günlerde Yüksek Planlama Kurulu gündemine alınmasını bekliyoruz."

 

Torba Yasa bu hafta yasalaşıyor

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, yeni Teşvik Kanunu'nun içinde olduğu 'Torba Yasa'nın bu hafta TBMM'de yasalaşacağını umduklarını belirtti. Bakan Çağlayan, törende yaptığı konuşmada, 2002 yılında Türkiye'de ihracatın 36 milyar dolar olduğunu, bugün gelinen noktada ise 135 milyar doları geçtiğini ve 2023 yılında hedefin 500 milyar dolar olduğunu söyledi. "Yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır" diyen Çağlayan, 9 yıl önce dünya ticaretinin 6.6 trilyon dolar olduğunu ve Türkiye'nin 36 milyar dolarlık bir ihracat rakamıyla sadece binde 5 pay alan bir ülke olduğunu söyledi. Çağlayan, bugün 2011 yılına gelindiğinde toplam dünya ticaretinin 18,3 trilyon dolara çıkarak 2,7 kat arttığını ifade etti.

 

İş adamlarına plaket

2011 İhracat Şampiyonları Ödül Töreni Rixos Otel'de düzenlendi. Törene katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ihracat şampiyonu iş adamlarına plaketlerini verdi.

Törene ayrıca, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir de katıldı.