Ankara'da gündem konusunda farklı bir şey düşünmüyor, Irak ve İran dışında diğer bölgesel konulara girilip girilmeyeceğine, “Suriye, Irak, İran üçlüsünden zaman kalırsa şöyle bir bakılır” deniliyor.

Washington da Ankara gibi Suriye ile ilgili tüm hesaplarını “Beşşar Esed’in gideceği” yönünde yapıyor. Ancak Beyaz Saray’da, özelikle son dönemde Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun söylemlerinden çıkarılabilecek “Beşşar Esed gitsin de ne şekilde giderse gitsin, sonrasına bakarız” anlayışı hakim değil.

Aslında Suriye’deki olayların tam anlamıyla karmaşık hal almasının en önemli nedenlerinden birisi ABD’nin Kasım’da yapılacak başkanlık seçiminden dolayı masada “oyun kurucu” olarak yer almaması…

Türkiye her ne kadar Ortadoğu’da ve Arap Baharı’nın gelişim sürecinde oyun kurucu olmak istese de hem Batılı ülkeler, hem Rusya, hem de bölge ülkelerinin Türkiye’nin yaklaşımını “mezhepsel” bulduğunu (Ankara her ne kadar inkar etse de) söyleyebiliriz.

İşte Clinton’ın ziyaretinde de Beşşar Esed sonrasında Suriye’de neler olacağına dair fikir alış verişinde bulunulurken, ABD Dışişleri Bakanı’nın Suriyeli Sünni muhaliflerin Beşşar Esed yanlılarına yönelik vahşet boyutundaki görüntülerden Beyaz Saray ve ABD kamuoyunun ciddi şekilde rahatsız olduğunu iletmesi, özellikle de Müslüman Kardeşlerin Şam’da iktidarı devralması halinde bundan ciddi şekilde endişe duyacağını dile getirmesine kesin gözle bakılıyor.

Hillary Clinton, ABD’nin Irak’ta yaptığı hataya bir daha düşme niyetinde olmadığını, bu çerçevede de Suriye’de “Rejim değişikliğine evet, ama devlet yapısının yıkılmasına hayır” anlayışında olduğunu da Ankara’ya iletecek ki, Türkiye ile ABD bu konuda benzer düşünüyor.

Türkiye açısından önemli olan ve sınır boyunca yeni özerk bir Kürt bölgesinin oluşturulması girişimi karşısında Clinton’ın yüzyüze görüşmede Davutoğlu’na ne gibi mesajlar vereceği de Ankara’da merakla bekleniyor.

Ankara, “çalışma ziyareti” kapsamında Türkiye’ye gelecek olan Hillary Clinton’a, ABD yönetiminin Kasım’daki seçimlere kadar “İstenilen düzeyde hareket etmeyeceğini” hesaplayarak hazırlanıyor.