BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, istatistiki bilgilerin, Binyıl Kalkınma Hedeflerine ulaşılması dahil ekonomik ve sosyal kalkınmanın en önemli araçlarından biri olduğunu belirtti.

BM Enformasyon Merkezinden verilen bilgiye göre Ban, Dünya İstatistik Günü vesilesiyle yayımladığı mesajda, kalkınmanın başarılı olabilmesi için yoksulluk, eğitim ve hastalıklar hakkında verilere ve bu verilerin istatistiki analizine ihtiyaç olduğuna işaret etti.

Ban, "İstatistiki bilgiler Binyıl Kalkınma Hedeflerine ulaşılması dahil olmak üzere ekonomik ve sosyal kalkınmanın en önemli araçlarından biridir" ifadesini kullandı.

Ekonomik ve Sosyal İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Sha Zukang ise konuyla ilgili açıklamasında, son 60 yıl içinde BM'nin istatistiki bilgilerin derlenmesi ve analizi konusunda önemli bir yol kat ettiğini belirtti. "Dünyanın dört bir yanında güvenilir, doğru, bilimsel ve mukayeseli istatistiki verilerin toplanabiliyor olması büyük bir ortak başarıdır" diyen Zukang, bu başarının mimarlarının ise kendini istatistik bilimine adamış uzmanlar olduğunu söyledi.

BM İstatistik Dairesi Başkanı Paul Cheung da siyasi, kültürel ve ekonomik farklılıklara rağmen bir aile oluşturmayı başaran istatistik uzmanlarının en büyük başarıya imza attıklarını belirtti. Cheung, BM İstatistik Dairesinin karşılaşılan sorunlara çözüm bulunması ve politikaların belirlenmesine katkı sağlayacak güvenilir ve kullanılabilir istatistiki veri oluşturulmasına büyük önem verdiğini bildirdi.

Uluslararası topluluk 20 Ekimi hem ulusal hem de uluslararası karar mekanizmalarının ayrılmaz bir parçası olan istatistik bilimine adadı. Bu yıl ilki kutlanan 20 Ekim Dünya İstatistik Gününde istatistiki bilgilerin derlenmesi ve paylaşılmasının önemi vurgulanıyor.

A.A.