Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Aydın Tran Garı"nda bulunan yükleme istasyonunun şehir dışında bir noktaya taşınması için yıllardır devam eden girişimlerde nihayet son noktaya gelindi. Aydın Belediyesi ve TCDD arasındaki görüşmeler sonucunda yükleme istasyonun yakın bir zamanda şehir dışındaki bir noktaya taşınacağı belirtildi.
Aydın merkezde bulunan TCDD"ye ait yükleme istasyonu yıllardır, kent merkezinin en büyük sorunlarından birisi olmuştu. Çine ilçesinden kamyonlar ile getirilen ve beyaz maden olarak da bilinen feldspat ve kuvars madenlerinin tren vagonlarına yüklendiği istasyondan mahalleye yayılan toz ve gürültü nedeniyle rahatsız olan Cumhuriyet ve Hasanefendi mahallesi sakinlerinin, duruma sık sık tepki göstermiş ancak bugüne kadar her hangi bir sonuç alınamamıştı. Adnan Menderes Üniversitesi Araştırma Hastanesi, Zübeyde Hanım Doğumevi ile Aydın Devlet Hastanesi, okullar, kamu kurumları, alış-veriş merkezleri ve parkların orta noktasında bulunan istasyonun şehir dışına taşınması için Aydın Belediyesi ile TCDD yetkilileri arasında görüşmeler başlatılmıştı.
TCDD ile yürütülen görüşme süreci hakkında bilgiler veren Aydın Belediye Başkanı İlhami Ortekin, görüşmeler sonucunda iki kurumun anlaştıklarını müjdeledi. İstasyonun şehir dışına taşınması için Aydın Belediyesi olarak yoğun bir çaba harcadıklarına işaret eden Başkan Ortekin, “Yıllardan beri aynı merkezde yapılan boşaltma ve yükleme işlemleri yüzünden mahalle sakinleri evlerinin balkonuna bile çıkamaz hale gelmişti. Geçen dönemlerde bu soruna bir türlü çözüm bulunamamış ve yükleme faaliyetleri artarak devam etmiş. Onca sağlık kurumunun ve konutun bulunduğu bir alanda maden yüklemelerinin devam etmesini görmezden gelemezdik. Bunun için iki kurum arasında yoğun görüşmeler yaptık. Sonunda madenlerden yayılan tozun çevreye zarar verdiği gerçeğini gören TCDD yetkilileri, istasyonun taşınmasını kabul etti. Şuan yüklemelerin devam ettiği mevcut alanın kamulaştırılması yönünde bir karar alındı. 1-2 ay içerisinde TCDD yetkilileriyle masaya oturup, taşınma süreci için bir takvim belirleyeceğiz. Belirlenen süresin sonuna kadar maden yükleme istasyonu taşınmış olacak. Aydın gibi çağdaş ve sağlıklı bir şehirde yükleme istasyonun şehir içerisinde kalmasına asla müsaade etmeyeceğiz” dedi.
Yükleme istasyonunda çok rahatsız olduklarını ve taşınma kararının verilmiş olmasını memnuniyetle karşıladıklarını ifade eden Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı Ahmet Ören de, “Yetkililerden istasyonun şehrin dışına taşınmasını istedik. Ama geçen uzun süreye rağmen hiçbir çözüm getirilememişti. Gece kamyon sesinden gündüz toz ve topraktan hiç kimse kapısını açıp balkonunda oturamıyordu. Şimdi sorunun çözüme kavuşmuş olması bizleri de oldukça sevindirdi. Zaten bu tablo Aydın gibi bir kente yakışmıyordu” diye konuştu.