İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansının, kültür-sanat, kültürel miras, kentsel uygulamalar ve kent kültürü alanlarında gerçekleştirdiği etkinlikler İstanbullularla buluşmaya devam ediyor.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, İstanbul'u farklı zamanlarda ve farklı nedenlerle terk etmek zorunda kalan ve yaşamlarını Atina ve Selanik'te sürdüren 47 İstanbullu Rum'un hikayesinin yer aldığı ''Hasretim İstanbul: İstanbullu Rumların Göç Öyküleri ve Özlemleri'' sergisi, 8 Ekimde Yunanistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu Kültür Merkezi Sismanoglio Megaro Binası'nda açılacak.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı tarafından desteklenen, Lozan Mübadilleri Vakfınca düzenlenen sergi, 19 Ekime kadar her gün 12.00?20.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.

Yaşamlarını artık Atina ve Selanik'te sürdüren 47 eski İstanbullu Rum ile şu anda yaşadıkları mekanlarda yapılan görüşmelerde elde edilen görsel ve yazılı malzemenin biraraya getirilmesi sonucu ortaya çıkan sergi, bu kişilerin yaşamlarına ait çarpıcı alıntılardan oluşturuldu.

Görüşme yapılan her kişiye ait bir panonun hazırlandığı sergide, yapılan görüşmelerden alıntılarla eski ve yeni fotoğraflar yer alıyor.

Görsellere konu olan mekanlar, görüşme yapılan İstanbulluların verdikleri bilgilere dayanılarak proje ekibi tarafından fotoğraflandı.

Sergi panoları, görüşülen kişilerin İstanbul'dan gitme tarihlerine göre sıralandı.

Proje kapsamında; Lozan Mübadilleri Vakfı proje ekibinin Selanik ve Atina'da yaptığı 47 görüşme sırasında İstanbullu Rumlara, doğup büyüdükleri İstanbul şehrine dair özlemlerinin yanı sıra İstanbul'u terk ediş tarihi ve nedenleriyle, eğitimleri, aile yapıları ve kökenleriyle ilgili sorular da soruldu. Elde edilen bulgular bir araştırma raporunda değerlendirildi ve bu rapor, proje kapsamında hazırlanan ve sergi sırasında konuklara sunulacak olan ''Hasretim İstanbul-İstanbullu Rumların Göç Öyküleri ve Özlemleri'' adlı kitapta Türkçe-Yunanca-İngilizce olarak yer aldı. Kitaba, ayrıca, görüşülen kişilerin anlatımları özetlenerek pano sayfalarına Türkçe ve Yunanca olarak eklendi.

Proje kapsamında yapımcı Tahsin İşbilen'in yönetmenliğinde görüşme kayıtlarından ve toplanan malzemeden ortaya çıkan ''Hasretim İstanbul'' belgeseli hazırlandı. Belgesel, sergi günleri içinde gösterilecek.

''Hasretim İstanbul: İstanbullu Rumların Göç Öyküleri ve Özlemleri'' adlı serginin ikincisi, 23 Ekimde Atina'da, üçüncüsü ise 6 Kasımda Selanik'te ziyarete açılacak.

-DEVAM EDEN SERGİLER-

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesinin destekleriyle, Tüm Restoranlar, Lokantalar ve Tedarikçiler Derneği (TÜRES) tarafından düzenlenen ''2. Lezzet İstanbul 2010 Çeşit Türk Mutfağı Lezzet Festivali'' 9 Ekimde Feshane Uluslararası Fuar, Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenecek. Festivalde, Türk mutfağının birbirinden güzel 2010 çeşit lezzeti davetlilerle paylaşılacak.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı desteğiyle, Kore Savaşı'nın 60. Yılını Anma Komitesi iş birliğiyle gerçekleştirilen, Kore halkının barışsever ruhunu ve ülkenin 5 bin yıllık tarihi boyunca edindikleri kültür sanat birikimlerini sergilemek adına Koreli çocuklardan oluşan ve 45 yıldır dünyada gösteriler sergileyerek seyircilerin beğenisini toplayan ''The Little Angels/Küçük Melekler'' grubu, 10 Ekimde Haliç Kongre Merkezi'nde sahne alacak.

Antoni Muntadas'ın ''On Translation: Açık Radyo'' gala gösterimi yarın İstanbul Modern'de gerçekleştirilecek.

Taşınabilir Sanat'ın ''Şu Anda Buradasınız'' sergisi, Fatih Ali Emiri Kültür Merkezi'nde 8 Ekim-7 Kasım tarihleri arasında görülebilecek.

''Feldstarke International 2010 Uluslararası Sanat Öğrencileri Değişim Programı Sergisi'' 9 Ekimde Kadırga Sanat Üretim Merkezi'nde açılacak.

''İstanbul Düğünleri Fotoğraf Sergisi'' 15 Ekime kadar Fototrek Fotoğraf Merkezi'nde, ''İstanbul'da 'Tarih ve Yıkım / Hayal-et Yapılar' Kent Kültürü Sergisi'' 18 Ekime kadar Çırağan Sarayı Heykel Galerisi'nde, ''Hüseyin Çağlayan 1994 ? 2010'' Retrospektif Sergisi 24 Ekime kadar İstanbul Modern'de, ''Ada Sahillerinde Bekliyorum'', ''Adalılar'' ve ''Adalar'da İz Bırakanlar'' Sergileri 31 Ekime kadar Çınar Mevkii ve Büyükada İskelesi'nde, ''İstanbul 1910-2010 Kent, Yapılı, Çevre ve Mimarlık Kültürü Sergisi'' 20 Kasıma kadar Santralİstanbul'da izlenebilecek.