Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, projeyle modern İpek Yolları ve Baharat Yolları'nın ihya edileceğini söyledi. Dilova-Hersek arasına inşa edilecek köprü, Körfez'den geçişi 1 saat 10 dakikadan 6 dakikaya düşürecek.
 
Türkiye'nin en büyük otoyol projesi Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu nda İzmit Körfez Geçiş Köprüsü Projesi için, OTOYOL AŞ. ile anlaşmaya varılan IHI-ITOCHU Konsorsiyumu arasında atılacak imza dolayısıyla Sait Halim Paşa Yalısı'nda tören düzenlendi.
 
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Araki ile konsorsiyumu oluşturan firmalar İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü'nün yapımına ilişkin imzaları attı.
 
Yıldırım, törende yaptığı konuşmada, İstanbul-İzmir arasını 3,5 saate indirecek Türkiye'nin en büyük otoyol projesi olan Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu'nun 25 milyon insanın yaşadığı coğrafyaya, doğrudan hizmet eden bir proje olduğunu belirtti.
 
EĞER 1999'DA OLSAYDI...
 
Yıldırım, 'Bu proje, Japonya ile İtalya'yı da birbirine bağlayan Türkiye-İtalya-Japonya dostluğunu da pekiştiren bir projedir. Dolayısıyla modern İpek Yolları, Baharat Yolları yeniden ihya edilmiş oluyor' dedi. Yıldırım, '17 Ağustos depreminde o bölgelere erişimde sıkıntı çektik. Böyle bir köprü olsaydı daha farklı olurdu" diye konuştu.
 
Kritik nokta Bursa
 
Projenin, İstanbul-İzmir arasında gerçekleştirildiğini, ancak kritik noktanın Bursa olduğunu belirten Yıldırım, "İstanbul-Bursa arasında bu köprü ve Akça Ova'ya, çevre yoluna Bursa'nın bağlantısı yapıldığında, 3-3,5 sene sonra, artık projenin büyük bir bölümü hizmet verir hale gelecek. Bu devam ederken, İzmir tarafından da bu tarafa doğru yol gelip, Bursa'da buluşacak.
 
Bursa çevreyolundan dağıtım, ister Eskişehir'e, ister Yalova'ya, ister İstanbul'a gerçekleşmiş olacak" dedi. İlk ihalenin tamamlanmasından bugüne, konsorsiyumun büyük bir gayretle, iyi niyetle çalıştığını belirten Yıldırım, firmaların kendi aralarında iş bölümü yaparak sorumluluklarını belirlediklerini ve güzergahta çalışmalara başladıklarını anlattı.
 
15 ayda bitirme sözü
 
Bakan Yıldırım, güzergahın geri kalan kısımlarındaki finansmanla ilgili süreci takvimi içinde tamamlamayı amaçladıklarını kaydederek, Karayolları Genel Müdürlüğü'nün, projenin teminatı olduğunu söyledi. Projenin yapımı için 38 ayın öngörüldüğünü belirten Yıldırım, "Ama eminim ki siz bunu birkaç ay daha aşağı indireceksiniz. Çünkü hemen köprüyü yapacağınız yerde 40 tane tersane var. 15 ayda köprünün çelik aksamını bitirmeyi garanti ediyorum. Siz de ipek böceği gibi yukarı çıkın, halat dizin. Böylece bu işi bitirelim. Bir an önce Japon şansinden sonra Türk  de hep birlikte başaralım" diye konuştu.
 
İstanbul-İzmir 3.5 saat
 
Köprünün 6 dakikada geçileceğini, denizden geçişe göre 10 kat, körfeze göre 17 kat daha mesafenin kısaldığını anlatan Yıldırım, 'Bugün zamanın ne anlama geldiğini hepimiz biliyoruz, bugün zamanın paranın önüne de geçtiğini dikkate alırsak, bu köprü büyük önem taşıyor ve bugün bu köprünün yapımı için somut adımın atılıyor olması da bu proje üzerindeki bazı şüpheleri tamamen ortadan kaldırmıştır. Proje gerçekleşme yoluna girmiştir. Her halükarda bu proje gerçekleştirilecek' dedi.
 
ANA AÇIKLIĞI 1700 METRE
 
Dilovası ile Hersek Burnu arasına inşa edilecek asma köprüyle yaklaşık 3 kilometre uzunluğu ve bin 700 metre ana açıklığıyla Japonya'daki Akashi Kaikyo Köprüsü'nden sonra dünyanın en uzun açıklıklı ikinci asma köprüsü olacak. Asma köprü tamamlandığında dünyanın en uzun ilk 20 köprüsü listesinde Türkiye'nin Fatih Sultan Mehmet ve Boğaziçi Köprüleri ile birlikte üçüncü köprüsü olarak yerini alacak. Proje tamamlandığında İstanbul-İzmir arası 3.5 saate düşecek.
 
yenişafak