ELER yazılımı 60 saniyede deprem haritası çıkartabilecek.

20 YIL: % 64
50 YIL: % 75
90 YIL: % 95

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü 'ELER' adlı bir yazılımı tanıttı. ELER ile depremden 60 saniye sonra şiddet haritası çıkartılacak. Harita, depremin etki alanı, sarsıntının derecesi, derinliği, potansiyel hasarın boyutu ve yapılara muhtemel etkileri hakkında önemli bilgiler verecek. Deprem Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Nurcan Meral Özen, hızlı müdahale ve arama kurtarma ekiplerinin yönlendirilmesinde bu bilgilerin çok önemli olduğunu söyledi.

NORMALDE 2 AYDA ÇIKIYORDU

ABD, İtalya ve Japonya'da son birkaç yıldır, bu tür çalışmalarla maksimum ivme, hasar ve can kaybı haritaları üretildiği söyleyen Özen, 'Artık, Deprem Mühendisliği Anabilim Dalı'nca geliştirilen ELER ile depremden hemen sonra otomatik olarak haritalar üretilmektedir. Söz konusu haritalar 2011'de medyaya her depremden sonra gönderilecek' dedi.

Ulusal Deprem İzleme Merkezi Müdürü Dr. Doğan Kalafat ise haritaların, hangi yerleşim yerlerinin ne kadar etkilendiği, can kayıplarının ne kadar olabileceğini gibi konularda önemli bilgiler verdiğini belirtti. Kalafat, 'Haritaları hızlı şekilde elektronik faks ve e posta ile gönderiyoruz. Bu yılki planlamamız bu haritaları sms ile de cep telefonlarınıza iletmek olacak' dedi. 17 Ağustos depreminin şiddet haritasının anket yöntemiyle 2 ayda hazırlandığı vurgulanan Kalataf, yeni sistemde ise bu haritaların 60 saniyede üretildiğini söyledi.

2011-2015 İDDİASI HİPOTEZ

Kalafat, İngiltere merkezli Uluslararası Deprem Tespiti Ağı Başkanı Prof. Dr. Elçin Halilov'un '2011-2015 arası İstanbul ve İzmir'de şiddetli deprem olasılığının yüksek olduğu açıklamasını şöyle değerlendirdi: Depremlerin önceden belirlenmesi araştırma safhasında olan bir konudur. Deprem kaotik bir olay. Birinde gördüğünüzü diğer depremlerde göremiyorsunuz. Bu açıklamaların tamamı hipotez olarak kalır. İstanbul'da 7 büyüklüğündeki bir depremin 2030'a kadar olma olasılığı yüzde 64. 50 yılda olma olasılığı yüzde 75, 90 yılda ise yüzde 95. 2090'a kadar büyük deprem olasılığı yüde 95'tir.

Zana YAVUZ / Akşam