Her geçen gün artarak devam eden istihdam sorununa karşı tedbir alınmaması durumunda işsizliğin daha da artmasından endişe edildiğini ifade eden Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Semih Özmeriç, “İşsizlikle mücadele etmenin yolu esnaf ve sanatkarı desteklemekten geçer” dedi.
Serbest piyasa ekonomisinin uygulamaya geçilmesiyle küçük esnaf ve sanatkarın, önce ulusal çapta büyük firmalarla rekabet etmek zorunda kaldığını kaydeden Özmeriç “Esnaf ve sanatkarımız, bu mücadeleye alışmaya çalışırken uluslararası dev şirketlerin ülkemizin en ücra köşelerine kadar uzanması sonucunda iflas etme noktasına gelmiştir. Esnaf ve sanatkar ülkemiz ekonomisinin bel kemiğidir. Kendi yağıyla kavrulan küçük esnaf ve sanatkar, devletimize hiçbir zaman yük olmamış, kendisine yapılan küçük desteklere her zaman minnettar olmuş zor şartlar altında da olsa her zaman bağ-Kur"unu vergisini ödeyerek devletimize karşı olan görevlerini yerine getirmiştir. Fakat günümüzde gerek büyük şirketlerin gerekse uluslararası firmaların, özellikle perakende devlerin karşısında esnaf sanatkar ve küçük ölçekli firmalar ayakta kalma mücadelesi vermekte, birçoğu iflas etmekte ayakta kalanları da küçülmeye başlamaktadır. Küçük esnafın ülke ekonomisine en büyük katkısı az sermaye ile istihdam oluşturma özelliğidir ki bu göz ardı edilmemesi gereken çok önemli bir konudur. Örnekleyecek olursak 10-15 bin TL sermaye ile çalışan bir bakkal en az 2 kişiyi istihdam eder, 40-50 bin TL sermaye ile çalışan bir marangoz en az 4 kişiyi istihdam eder. Bir taksi 2 kişiyi istihdam eder ki bu örnekleri uzatabiliriz. Fakat kamu sektöründe 1 kişiyi istihdam edebilmek için en az 150 bin TL sermaye gerekmektedir” dedi.
Bugün ülkemizin en önemli sorununun işsizlik olduğunu ve bunun çözümünün de küçük esnaf sanatkarı desteklemekten geçtiğini belirten Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Semih Özmeriç, açıklamasında “Zaten Anayasamızın 173. Maddesi; "Devlet esnaf ve sanatkarı koruyucu ve destekleyici tedbirler alır" demektedir. Anayasamızın bu hükmü karşısında neler yapılmıştır. Neler yapılmalıdır. Esnaf sanatkarlar kredi ve kefalet kooperatifleri küçük esnafa Halk Bankası aracılığıyla banka cari faiz oranının yüzde 50"si oranında faizle kredi vermektedir. Bugün itibariyle yüzde 20 olan cari faiz, yüzde 10 ile esnafın kullanımına sunulmaktadır. Finansman desteği elbette önemlidir. Fakat sadece finans desteği yeterli gelmemekte vergi, SSK primi gibi konularda da indirime gidilmesi, mesleki yeterlilik ve fizibilite analizleri gibi hususlarda da yetkililere önemli görev ve sorumluluklar düşmektedir” ifadelerine yer verdi.
İşsizliğin önlenmesi konusunda yerel yönetimlere de büyük görevler düştüğünü ifade eden Özmeriç, açıklamasının devamında şu ifadeler yer verdi. “Yerel yönetimler de kendi mücavir alanları içinde yaşayan tüm halkı dolayısıyla kendi bölgelerindeki esnaf ve sanatkarını koruyucu ve kollayıcı tedbirleri almaları gerekmektedir. Örnek verecek olursak araç kiralamak suretiyle belediye hizmetlerini sürdüren bir belediye ihtiyacını kendi belediye sınırları içinde faaliyet gösteren taksici, servisçi, kamyonetçi esnafından temin etmeli, inşaat ve imalat işlerinde de kendi bölgesinde faaliyet gösteren meslek erbabına öncelik tanıyıcı tedbirleri alarak yöre esnafının kalkınmasına katkıda bulunmalı ve çok uluslu firmaların bölgelerine gelerek küçük esnafı zor durumda bırakmamaları için tedbirleri almalıdırlar. Unutulmamalıdır ki işsizlikle mücadele etmenin yolu esnaf sanatkarı desteklemekten geçer.”