Türkiye Psikiyatri Derneği(TPD) yaşanan, teğet geçtiği sanılan ama on ikiden vurduğu her geçen gün daha da anlaşılan krizin yarattığı etkileri göstermek, bu konuya yöneticilerin, ilgili tüm kurum ve kuruluşların ve kamuoyunun dikkatini çekmek amacıyla "Krize Ruhsal Destek" sloganıyla iki günlük bir sosyal sorumluluk projesini yaşama geçirecek.

Bürokratik işlemlerin aşılmasından sonra Haziran ayında gerçekleştirilecek projeye ilk olarak işsizliğin en yoğun yaşandığı İstanbul, Bursa ve Kocaeli'nde başlanacak.

Antalya'da gerçekleştirilen 13. Türkiye Psikiyatri Derneği Yıllık Toplantısı ve Bahar Sempozyumu'nda konuşan Dernek MYK Üyesi Doç. Dr. Burhanettin Kaya, "Başlatacakları bu çalışmanın yaygınlaşması, örnek bir çalışma olması, içinde üyesi ve yürütücü derneklerden biri olduğu Ruh Sağlığı Platformu ile etkin bir üyesi olduğu ve sivil toplum örgütlerinin ortak bir örgütlenmesi olan, dünyada bir örneği olmayan Afette Psikososyal Hizmetler Birliği ile işbirliği içinde çalışmalar yürütme isteğindedir. Bu konuda yerel yönetimlerle işbirliği kurma arzusunda ve çabasındadır" diye konuştu.

Bu çalışma kapsamında işsizliğin yoğun olduğu, işsizlerin sayısını her geçen gün arttığı, krizden en çok etkilenmiş olan bölgelerde, öncelikli olarak bir kentsel alanda iki günlük bir etkinlik düzenlenmesi planlanmakta olduğunu belirten Doç. Dr. Kaya, "TPD Bölge halkı, işsizleri, risk grupları, kriz mağduru işsiz ve yoksullarla yoğun biçimde karşılaşan sağlık çalışanlarını kapsayan kapsamlı bir eğitim programı gerçekleştirecek, bilimsel etkinlikler düzenleyecek, eş zamanlı olarak 1,5 gün süreyle işsizlere TPD üyelerinin gönüllü katılımı ve başta "Halk Sağlığı" olmak üzere farklı disiplinlerin işbirliğiyle işsizlere "Ruhsal danışma ve destek" verecek, ruhsal yardıma gereksinimi olanların sağlık birimlerine ulaşmasına çalışacaktır." diye belirtti.

Doç. Dr. Burhanettin Kaya, "Unutulmamalıdır ki, bu krize müdahale sürecinin ana aktörü başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarıdır. Bu sorumluluk sosyal bir devlet olmanın sorumluluğudur. Türkiye Psikiyatri Derneği'nin bir meslek örgütü olarak, bir meslek örgütü olmanın bilinciyle çalışma ve etkinlik alanımıza giren, bize düşen, gerekli her desteği vermeye hazır olduğunu yeniden hatırlatmak istiyoruz" diye sözlerini tamamladı.

Türkiye Psikiyatri Derneği adına açıklama yapan Genel Başkan Dr. Şeref Özer de, Aralık ayından bu yana yaşanan krizin ortaya çıkardığı işsizliğin yaratacağı ruhsal sorunlar ile ilgili olarak yayınladıkları açıklamalar aracılığıyla Sağlık Bakanlığı'nı ve ilgili tüm kurumları uyardıklarını belirtti.

Dr. Özer, "Tüm uyarılarımıza karşın bugüne dek ilgili kurumlardan bu yönde bir girişim olmadığını üzülerek görüyoruz. Tüm önerilerimiz ve açıklamalarımız göz ardı edildiği, sesimize kulak verilmediği izlenimi edinmiş durumdayız. Ruhsal sorunların giderek artması, hem iş bulma umudunun kaybı hem de işini kaybetmeye ilişkin kaygı, bunun kaynaklarına yönelen öfkenin uygun olmayan biçimlerde ifade edilmesi, toplumsal tavırların ortaya çıkması riskini artıracaktır" dedi.

Hürriyet