İnsan hakları eylemcileri, ülkedeki işsizliği protesto eden işsiz Faslılardan 3'ünün hastaneye kaldırıldığını, 2'sinin durumunun ağır olduğunu belirtti.

Kendini yakanların "işsiz üniversite mezunları" hareketinden olduğu kaydedildi. Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da protesto için kendini yakma özellikle geçen yıl ortaya çıktı. Tunus'ta Aralık 2010'da meyve-sebze sattığı seyyar tezgahına el konulan Muhammed Buazizi'nin kendini yakması, hükümeti deviren protestoların başlangıcı olmuştu. Bölgedeki çeşitli ülkelerde de benzer olaylar görülmüştü.

VİDEO: İŞTE İŞSİZLERİN KENDİLERİNİ YAKTIĞI AN

Hareketin sayıları 160 civarında olan üyeleri, geçen iki hafta boyunca Yüksek Eğitim Bakanlığı'na bağlı bir binayı işgal etmişti. Güvenlik güçlerinin, hareketin destekçilerinin bu kişilere yiyecek getirmesini engellediği, bu 5 kişinin de güvenlik güçlerinin gıda ve su almalarını engellemesi üzerine kendilerini yaktığı bildirildi.

Fas'ta işsizlik oranı yüzde 9,1 olmasına rağmen, üniversite mezunları arasında bu oran yüzde 16'yı buluyor.

Fas'ta Kasım ayında yapılan seçimlerde sosyal adalet ve işsizlikle mücadele sözü veren Adalet ve Kalkınma Partisi iktidara gelmişti.