Yeni düzenlemeyle İşsizlik Sigortası Fonu'ndan mesleki eğitim için ayrılan kaynak neredeyse 3 katına çıkarıldı.

İşkur, bu yıl işsizlere meslek kazandırmak için 1,4 milyar TL harcayacak. Kuruma kayıtlı işsiz sayısı 1 milyon 326 bini bulurken, geçen sene 399 bin kişilik pozisyon, nitelikli personel olmadığı için açık kaldı.

İşsiz sayısı 3 milyonun altına indirmek için harekete geçen hükümet, meselenin kronik hale gelmesinin en büyük sebebi olarak görülen niteliksiz iş gücü sorununa neşter vurdu. Yapılan yeni düzenlemeyle İşsizlik Sigortası Fonu'ndan meslekî eğitim için ayrılan kaynak neredeyse 3 katına çıkarıldı. Türkiye İş Kurumu (İşkur), bu yıl işsizlere meslek kazandırmak için 1,4 milyar TL harcayacak. Kuruma kayıtlı işsiz sayısı 1 milyon 326 bini bulurken, geçen sene 399 bin kişilik pozisyon, nitelikli personel olmadığı için açık kaldı. Eğitim verilen işsiz sayısının 400 bine çıkarılması hedefleniyor.

2010 yılında İşkur'a kayıtlı olup iş isteyen kişi sayısı 1 milyon 326 bin kişiyi buldu. Aynı dönemde işverenlerin talep ettiği ancak İşkur'un karşılayamadığı ve açık iş olarak ifade edilen pozisyon sayısı ise 399 bin kişiye yükseldi. Yani aynı dönemde 1 milyon 326 bin kayıtlı işsiz varken 399 bin kişilik iş açık kaldı. Bu durumun en temel sebebi; eğitimsizlik. Özellikle İşkur'a kayıtlı işsizlerin büyük bölümü niteliksiz elemanlardan oluşuyor. Bu durumu dikkate alan hükümet, İşkur'a mesleki eğitimden geçirilen işsiz sayısının artırılması görevini yükledi. Son iki yıldır bu alanda önemli ilerlemeler sağlandı.

2008'de 32 bin olan mesleki eğitim verilen kişi sayısı, 2009'da 213 bine, geçen yıl ise 211 bine yükseldi. Bu yıl hedef 400 bin kişiye meslek eğitimi verilmesi. Bu hedefin yakalanabilmesi için İşsizlik Fonu'ndan mesleki eğitim için ayrılan kaynak da yaklaşık üç kat artırıldı. 2009'da işsizlerin eğitimi için 511 milyon ayrılırken bu kaynak geçen yıl 509 milyon TL oldu. 2011'de ise İşkur, 1 milyar 411 milyon lirayı işsizlerin eğitimine harcayacak. Geçtiğimiz günlerde yürürlüğe giren 'torba yasa' ile kaynak artırımı kesinleşti. İşsizlerin becerilerini geliştirip meslek öğrenmeye ilk adımı attıkları kurslar, aynı zamanda geçici istihdam modeli olarak da işlev görüyor. Kurs alan kişiler, geçici süreyle de olsa gelire kavuşuyor. Kursa katılan işsizlere, günlük 15 TL harçlık veriliyor. Böylece bu kişilerin eline aylık 300-400 TL arasında para geçiyor. Ayrıca kursa devam ettikleri müddetçe sağlık primleri ödenerek sağlık güvencesine kavuşuyorlar. İşsizlerin İşkur'un eğitim programlarına başvurabilmeleri için kuruma kayıtlı olmaları gerekiyor.

İşkur, istihdam piyasasının ihtiyaçlarını belirlemek için işveren anketleri düzenlemeye başladı. Elektronik ortamda yapılan anketler, 2010'da iki kez yapıldı. Elektronik anketlere 218 bin 68 işyeri katıldı. İkinci ankete ise 198 bin 479 işyeri cevap verdi. Bu anketlerin sonucunda işverenin İşkur'dan en çok beden işçisi talep ettiği ortaya çıktı.

Tekstil sektörü, sağlık elemanı ile hemşire, satış elemanı ve yazılım elemanı da en çok talep edilen meslek grupları arasında. Kurumu tanıtma ve işsizlere ulaşabilme çalışmalarına hız veren İşkur, bu yıl 20 ilde istihdam fuarları düzenleyecek. Bu illerin 16'sı büyükşehir olacak. 20 ilin dışındaki illerde de kariyer günleri düzenlenecek.

2011 yılının ilk istihdam fuarı, bu ay Eskişehir'de gerçekleştirilecek.

zaman