Mezarlıklarda, yakınları tarafından bakımı yapılmayan mezarların bakımını yapan Sönmez, yaptığı bakım karşısında da, mezarın sahibinin yakınından ücret alıyor.

6 aydır bu işi sürdüren Fatih Sönmez, özellikle yurt dışında veya il dışında olan ve yakınlarının mezarını ziyaret edemeyenlerin bu hizmete ilgi gösterdiğini söyledi. Sönmez, aylık genel bakım, çiçek ekimi gibi hizmetleri karşılığında 50-300 lira arasında ücret aldığını söyledi.

İŞSİZ KALDI BU FİKİR ÇIKTI

Liseyi bitirdikten sonra bir çiçekçide çalışmaya başlayan ve bekar olan Fatih Sönmez, yaklaşık 9 ay önce işten çıkartıldı. 3 ay işsiz kaldıktan sonra kendine göre yeni bir iş kolu yaratığını söyleyen Fatih Sönmez, "İşten ayrıldıktan sonra ekonomik durumum kötüye gitti. Ne yapabilirim diye düşünmeye başladım. Bu işe atılmamda, işsiz kalmamın büyük etkisi oldu. İşsizlikten dolayı, içime kapanıp, isyan eder duruma geldim. Sürekli bir şeyler yapmak için çaba sarfettim. Asıl mesleğim çiçekçilik olduğu için bu iş üzerine bir şeyler yapmak istedim. Mezarlardaki çiçekler aklıma geldi. Mezarların durumlarını düşündüm. Bakımsız mezarların çok olduğunu ve bu mezarları düzenlemek için bir şirket olmadığını ve düzenleme yapılmadığını fark ettim. Böyle bir meslek dalı başlatmak ve yeni bir iş sektörü oluşturmak istedim. Daha sondra bunu internet üzerinden yaydım ve broşür dağıttım." dedi.

VEFA BORCU

6 ay önce bu işe başladığını belirten Sönmez, "Yaptığım işin tanıtımının ardından beni arayanlar oldu. Özellikle şehir dışında olup da mezarlarına bakamayan insanlar aradı. Onların işlerini yaptık ve gayette memnun oldular. Herkes buna verilen ücret boşa gidiyor diye düşünmesin. Bizim bu yaptığımız ölen insanlara karşı yapılan bir vefa borcudur. Hiç kimse bir yakının mezarının bakımsız olmasını, otların arasında kaybolmuş olmasını istemez. Konya da, bu fikir tam olarak yayılmadı. Ama önümüzdeki günlerde daha da yaygınlaşacak. Bu yönde talep olursa tüm Türkiye'de bunu yaymayı düşünüyorum." diye konuştu.

50-300 LİRA ARASINDA ÜCRET ALIYOR

Yaptığı hizmet karşılığında 50- 300 lira arasında ücret aldığını söyleyen Fatih Sönmez, şunları söyledi:

" Bakım hizmetleri kapsamında mezarın üzerinde ve çevresinde bulunan yabani ot ve diğer her türlü atıkları temizliyorum. Mermer, mezar taşı, uygun kimyasallar veya makine ile zımparalama yöntemi kullanılarak ilk günkü haline getiriyorum. Okunmaz duruma gelen mezar taşı yazıları boyuyor ve yenileniyor. İsteğe göre bitkiler dikiyorum. Mevcut bitkilerin de periyodik bakımını yapıyorum. Yapılan her türlü işlem sonunda, yapılan işi fotoğraflayıp aboneme dökümleri ile birlikte ulaştırıyorum.Her ay düzenli bakım isteyen müşterilemizden 200 TL alıyorum. Çiçek ekimi de bunun içine eklenirse 250 TL'ye çıkıyor. Yani ücretlendirme 50 TL'den başlayıp 300 TL'ye kadar çıkabiliyor. İlk etapta bu işe başlarken tutmayacağını söylediler. Kimseden böyle bir fikir duymadıkları için boşuna emek harcama olmaz dediler. Ama ben bunun peşini bırakmadım. İlk günlerde fazla bir talep olmadı. Daha sonra tek tek arayayanlar oldu. Bugünü kadar 15 kişi ile çalıştım. Anlaşma yaptığım kişilerin yakınlarının bulunduğu mezarların periyotik bakımlarnını yapıyorum. Konya'daki kişiler mezarını ziyaret etse bile profosyonel bir bakım olmuyor. Yurt dışı ve şehir dışında oturan insanlar da senede bir kez ziyarete geldiği için mezarın bakımını yapamıyor. Onun için bu kişiler daha çok tercih ediyor. Burada bile olsa çalıştığı için sadece pazar günü boş. Bir gün ziyarete geldiği için de bakımını tam olarak yapamıyor. İşte bu noktada devreye giriyorum."

Hürriyet