İsrail'de mali sıkıntı yaşayan genç kızları, para karşılığında böbreklerini bağışlamaya ikna eden ve nakil operasyonlarını Türkiye'de gerçekleştiren organ mafyasının lideri Uzi Suhamuli Kıbrıs'a sahte pasaporla girerken yakalandı.
 
İsrailli 18 ile 20 arasında değişen genç kızların birkaç bin dolar karşılığında böbreklerini zengin ve yaşlı müşterilere bağışlamaya ikna edip nakil operasyonlarını da Türkiye'de gerçekleştiren çetenin lideri olduğu iddia edilen Uzi Suhamuli eşi ve kızını görmeye gittiği Larnaka Havalimanı'nda sahte pasaportla yakalandı. Hakkında 4 ay tutuklama kararı verilen Suhamuli, cezasının ardından İsrail'e iade edilecek.
 
Herşey Türkiye'deki operasyonla başladı
 
Skandal, geçtiğimiz ay İstanbul'a gelen ve tanınmış bir hastanede böbreğini vermeye hazırlanan 18 yaşındaki İsrailli genç kızın ailesinin polise başvurmasıyla ortaya çıktı. İsrail polisinin, yardım istediği Türk polisinin yaptığı operasyonla genç kız ameliyata girmeden İsrail'e geri gönderildi. Dönüşte havaalanında ifadesine başvurulan genç kız, çetenin böbreği için 5 bin 800 dolar ödediği, alıcının ise çeteye 86 bin dolar verdiğini söyledi. Genç kızın ifadelerinden yola çıkan polis, aynı şekilde operasyon için İstanbul'a gelen ikinci bir genç kızın da böbreğini çeteye kaptırmasını son anda önledi. Nakillerin yapılacağı tarihte İstanbul'da olan 50 yaşlarındaki İsrail kökenli bir ABD vatandaşı kadının ise, İsrail'e dönmek yerine ABD'ye kaçtığı kaydedildi. İsrail polisi, tamamı ortaya çıkartılamayan çeteyi çökertmek için Interpol'le işbirliği yapmaya başladı. Yakalanan kişilerin uluslararası boyutta bir organ çetesinin küçük bir ayağı olabileceği öne sürülürken çete lideri olduğu iddia edilen Uzi Suhamuli isimli zanlı içinde dünya genelinde arama kararı çıkarıldı. 
 
 
 
Uzi Suhamuli (ortada), eşini ve çocuklarını görmek için Londra’dan Kıbrıs Rum Kesimi’ndeki Larnaka Havalimanı’na girerken ele geçirildi.
 
İSRAİL'E İADE EDİLECEK
 
Uzun süre yakalanamayan İsrailli eski bir profesyonel futbolcu olan Uzi Suhamuli'nin izine ise geçtiğimiz günlerde Kıbrıs'ta ulaşıldı. Karısını ve kızını görmek için Kıbrıs'a giden Suhamuli, Larnaka havaalanında yaptığı girişte pasaportunun sahte olduğu tespit edilince gözaltına alındı. Ardından mahkemeye sevk edildi. Mahmeke tarafından adaya sahte pasaportla girdiği gerekçesiyle 4 ay hapis cezası verilip Nicosia Cezaevine gönderildi. Cezasının ardından Suhamuli, hakkında çok sayıda soruşturma dosyası bulunan İsrail'e iade edilecek. 
 
2008 yılında çıkarılan İsrail'in Yeni Organ Nakli Kanunu uyarınca, ülkede bulunan sağlık kuruluşlarının yurt dışında İsraillilere organ nakli yapmasını yasaklamıştı.
 
DOSYASI KABARIK
 
Zanlı Uzi Suhamuli hakkında Türkiye dışında Kostarika'da da 2013 yılının haziran ayında, organ ticaretinden soruşturma açıldı. Kosta Rika Başsavcılığı bazı Costa Rikalı vatandaşlarının çeteye para karşılığında organlarını verdiği tespit edilince Suhamuli, hakkında yakalama kararı çıkarılp vatandaşı olduğu İsrail'le temasa geçildi.