Daha önce gemilerle Gazze’ye silah sokulması ihtimali olduğunu ileri süren İsrail, bunun inandırıcı olmadığını düşünmüş olacak ki, asıl gerekçesini açıkladı. İsrail ordusunun resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, özgürlük filosuna katılanlar arasında Pulitzer ödüllü Afroamerikalı şair Alice Walker’in de olduğuna dikkat çekildi.
 
Gazze’ye yardım gemilerini engellemek için askeri ve diplomatik her yola başvuran İsrail’in asıl endişesinin, gemideki ünlüler olduğu ortaya çıktı. Daha önce sürekli gemilerle Gazze’ye silah sokulması ihtimali olduğunu ileri süren İsrailli yetkililer, bunun inandırıcı olmadığını düşünmüş olacaklar ki, asıl gerekçelerini açıkladılar. İsrail ordusunun resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, özgürlük filosuna katılanlar arasında Pulitzer ödüllü Afroamerikalı şair Alice Walker’in de olduğuna dikkat çekildi. Sitede Walker’in bir fotoğrafı da yayınlandı. 
 
“FİLO İSRAİL’İ TEHDİT EDİYOR”
 
İsrail askeri sözcülüğünün duyurusunda “İkinci Filo Provokasyon Peşinde ve İsrail’i Tehdit Ediyor” başlığı kullanıldı. Duyuruda, “2011 Gazze filosunu organize edenlerin, provokasyon arayan bir gündemi bulunmaktadır. İsrail askerleri kasıtlı olarak provoke edilmek ve aşağılanmak istenmektedir. 
 
Örneğin, organizatörler İsrail Donanması’nın gemilere barışçıl bir şekilde çıkmalarına karşı gemi yolcularını eğitmişlerdir” denildi. Duyuruda, on gemiden oluşan 2. filonun, geçen yılki altı gemiden oluşan filonun neredeyse iki katı olduğuna dikkat çekilerek bunun İsrail tarafından yürütülen deniz ablukasını kırma girişiminde bulunan tüm gemilerin İsrail donanması tarafından Aştod limanına çekilmesini daha zor hale getireceği ifade edildi. 
 
“GEMİDE PULİTZER  ÖDÜLLÜ ALİCE DE VAR”
 
Açıklamadaki, “tehdit” iddiasını haklı göstermek için öne sürülen en tuhaf gerekçe ise, gemilerde yardım malzemesinden çok bazı ünlülerin varlığı. Yazıda, “Gemilerde yalnızca 3 bin ton eşya ve malzeme taşıması bekleniyor. Buna karşın filoda Afroamerikalı şair ve Pulitzer Ödülü sahibi Alice Walker, İsveçli polisiye yazarı Henning Mankell ve çok sayıda Avrupalı parlamenter yer alıyor” denildi. Sitede açıklamayla birlikte 67 yaşındaki yazar ve şair Alice 
 
Walker’in fotoğrafına yer verildi. 
 
YUNANİSTAN İSRİAL’İN AĞINA DÜŞTÜ
 
Öte yandan ekonomik kriz nedeniyle adeta Siyonistlerin kucağına düşen ve Özgürlük Filosu-2’nin Gazze’ye insani yardım götürmesini engellemek için İsrail’in her dediğini yapan Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas, Pazar günü İsrail’e gidiyor.  Papulyas’un, üç günlük ziyaretinde İsrail’in Yunanistan’a yardım sağlanması için batılı ülkelerdeki nüfuzunu kullanması ve İsrailli turistlerin Yunanistan’a yönlendirilmesi gibi konular görüşülecek. 
 
Bu arada Yunanistan’ın içinde bulunduğu krize rağmen İsrail ile ortak askeri tatbikatlar hız kesmiyor. İki ülkenin 15 günden bu yana Larissa’da yürüttükleri ortak askeri tatbikatı tamamlandıkları duyuruldu. Tatbikata Yunanistan’dan Apache helikopterleri katılırken, İsrail ise Black Hawk helikopterlerle iştirak etti.
 
yeniakit