Türkiye ve İsrail arasında, Mavi Marmara gemisinin insani yardım amaçlı Gazze’ye planladığı seferi yeni bir gerilimin habercisiyken, İsrail Savunma Bakanlığı’nın, geçen hafta başlarında uzun süredir askıda tuttuğu, Ankara’ya askeri casus kamera sisteminin satışını onayladığı bildirildi.
 
Media Line adlı internet sitesi, 19 mayısta geçtiği haberde, “Havuç ve sopa politikası” olarak nitelendirilebilecek bir kararla, İsrail Savunma Bakanlığı’nın, gelişmiş istihbarat sistemi olan ve uçaklara takılan kamera ile anlık görüntü alan LOROP sisteminin, Türkiye’ye satışına izin verdiğini duyurdu. Bu onay, anlaşmanın imzalanmasından yaklaşık 1,5 yıl sonra geliyor.
 
Mavi Marmara gerilimi
 
İsrail kuşatması altındaki Gazze’ye insan yardım malzemesi taşıyan Mavi Marmara gemisine geçen yıl mayıs ayında, Akdeniz’in uluslararası sularında İsrailli komandolarının düzenlediği baskın sırasında biri Amerikan pasaportu da taşıyan 9 Türk öldürülmüştü. İsrail’in Aralık 2007’de Gazze’ye düzenlediği saldırı nedeniyle zaten kırılgan hale gelen Türkiye-İsrail ilişkileri, bu baskınla tarihin en düşük düzeyine inmişti. (taraf)