İsrail ile Hamas örgütü arasında, Gazze'ye kaçırılan İsrailli asker Gilad Şalit ve karşılığında serbest bırakılması öngörülen Filistinli tutuklular konusunda anlaşmaya varıldığı haberlerinin ardından, İsrail kabinesi, Başbakan Binyamin Netanyahu başkanlığında olağanüstü toplandı.

İsrail Ordu radyosu, Suudi El Arabiya televizyonunun İsrail ile Hamas arasında arabuluculuk yapan Mısır'ın çabalarıyla, tutuklu takası konusunda anlaşmaya varıldığını bildirdiğini duyurdu.

Radyo, bu haberin ardından, İsrail kabinesinin Başbakan Binyamin Netanyahu başkanlığında acil olarak toplandığını duyurdu.

Radyo, toplantıda takas anlaşmasının onaylanacağını da belirtti.

Söz konusu haberlere göre, Şalit karşılığında Filistinli 1000 tutuklunun serbest bırakılması öngörülüyor.

İsrailli hükümet kaynaklarının da takas konusunu yalanlamadıkları bildirilirken, aynı kaynaklar Gilad Şalit'in serbest bırakılması konusunda bir şans penceresi açıldığını belirtti. Kaçırıldığı 2006 yılı Haziran ayından bu yana Gazze'de bilinmeyen bir yerde tutulu bulunan İsrailli asker Gilad şalit'in ailesi ile Şalit'in serbest bırakılması için çalışan sivil toplum örgütleri ise konuyla ilgili bilgileri olmadığını belirttiler. Şalit ailesi, "Bu bizim için sürpriz oldu. Doğrudur diye ümit ediyoruz" demekle yetindi.

Gazze'deki Hamas üst düzey yetkililerinden Mahmud Zahar başkanlığında bir Hamas heyeti, geçen Pazartesi gecesi Şam'daki Hamas karargahından Kahire'ye geçmişti.

Muhtemel bir takas uygulamasının ise Kasım ayı başında olabileceği öne sürülüyor.

Hamas lideri Meşal, Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nu arayarak bilgi verdi

Hamas lideri Halid Meşal'in, İsrail ile Hamas arasında yapılan esir değişimi anlaşması öncesinde Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nu telefonla arayarak bilgi verdiği öğrenildi.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Mısır'ın başkenti Kahire'de İsrail ve Hamas arasında varılan anlaşma öncesinde, Hamas lideri Meşal'in, Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nu telefonla aradığı ve varılan anlaşmanın içeriğine dair bilgiler verdiği belirtildi.

İsrail ile Hamas arasında 2006 yılından bu yana devam eden sürecin Türkiye tarafından çok yakın takip edildiğini kaydeden kaynaklar, Türkiye'nin konuya insani bir yaklaşım gösterdiğini ve konunun taraflar arasında çözüme kavuşturulması için mücadele ettiğini belirtti.

Türkiye'nin konuyu yakından takip etmesi dolayısıyla tüm süreçlerden haberdar olduğunun altını çizen diplomatik kaynaklar, Türkiye'nin takas anlaşmasına varıncaya kadar konunun değişik aşamalarında bilgi sahibi olduğunu vurguladılar.

İsrail ile Hamas arasında Mısır'ın başkenti Kahire'de yürütülen görüşmeler olumlu sonuç vermiş, Hamas'ın üst düzey yetkililerinden Mahmud Zahar'ın da katıldığı görüşmelerde, taraflar esir değişimi konusunda anlaşmaya varmışlardı.

Edinilen ilk bilgilere göre Hamas, 2006 yılında esir aldığı Gilad Şalid'i serbest bırakacak. Bunun karşılığında da İsrail yaklaşık bin kadar Filistinli mahkumu salıverecek.

İsrail basını da Temmuz ayında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Şalid konusunda devreye girdiğini yazmıştı.

BİR HAFTADA 450 FİLİSTİNLİ

Hamas lideri Halit Meşal, İsrail ile Hamas'ın esir değişimi konusunda yaptığı anlaşma uyarınca, bir hafta içinde 450 Filistinli mahkumun serbest bırakılacağını söyledi.

Meşal, Suriye'nin başkenti Şam'da yaptığı açıklamada, anlaşmayı Filistinliler için "ulusal başarı" sözleriyle nitelendirerek, bir hafta içinde 450 Filistinli mahkumun serbest bırakılacağını, kalan bin 27 Filistinli mahkumun da 2 ay içinde serbest kalacağını kaydetti.

Halit Meşal, serbest bırakılacak Filistinli mahkumlar arasında İsrail cezaevlerindeki 27 Filistinli kadın mahkumun da yer alacağını, serbest kalacak mahkumlardan 300'den fazlasının ömür boyu hapse mahkum edilenler olacağını kaydetti.

Hamas'ın, 2006 yılında esir aldığı İsrailli asker Gilad Şalid'i esir değişimi anlaşmasının hangi aşamasında serbest bırakacağı ise henüz bilinmiyor.