İsrail Hava Kuvvetleri’nin Arap dünyasında yaşanan istikrarsızlık dolayısıyla izleme ve keşif uçuşları için yeni bir yönerge hazırladığı bildirildi. İsrail'in, yeni yönergeyle, uçuşların askeri gerilimi artırması riskini en aza indirmeye çalıştığı ifade ediliyor.

İsrail özellikle Lübnan üzerinde düzenli olarak keşif uçuşları gerçekleştiriyor. Yeni yönerge kapsamında, sadece deneyimli ve gelişmiş pilotların bu uçuşları yapmasına izin veriliyor. Dahası, uçuşlar sadece İsrail Hava Kuvvetleri’nin Tel Aviv’de bulunan kontrol odasında üst düzey bir subay bulunduğu sırada yapılabilecek.

Uçuşların yetkisi bugüne kadar genelde İsrail Genelkurmay Başkanı tarafından veriliyordu.

Jerusalem Post’un haberine göre, bu hafta açıklama yapan üst düzey bir yetkili, “Bölgedeki değişimleri değerlendirdiğimizde bu uçuşların yaratacağı etkiyi değerlendirmemiz gerekiyor” dedi.

HİZBULLAH'A HAVADAN TAKİP

İsrail’in beş yıl önce İkinci Lübnan Savaşı’nın bitişiyle Bekaa Vadisi ve çevresinde başlattığı uçuşlar, iki ülke arasında o günden bu yana gerginlik kaynağı oldu. Hem insanlı hem de insansız hava araçları tarafından gerçekleştirilen bu Lübnan uçuşlarının yanı sıra, İsrail hava araçları Kızıldeniz üzerinde de Hamas ve Hizbullah’a silah taşıdığından şüphelenilen gemileri izliyor.

İsrail, Hizbullah’ın yaptığı askeri yığınağı takip etmek için özellikle Suriye’den gelen silah akışını denetlemek için Lübnan üzerindeki uçuşlarını sürdürmesi gerektiğini öne sürüyor.

İsrail sadece uçuşların yaratacağı olası bir diplomatik krizden ve bunun bölgede İsrail karşıtlığını körüklemesinden değil, aynı zamanda Hizbullah’ın gelişmiş karadan havaya savunma sistemlerine sahip olmasından da korkuyor.

Hizbullah’ın hava savunma sistemlerinin, Suriye’nin geçen yıl sahip olduğu gelişmiş radar sistemi sayesinde daha da güçlendiği belirtiliyor.