Filistinli eski Başmüzakereci Saib Erekat, İsrail'in 1967-1994 yılları arasında yurt dışına giden 140 bin dolayında Filistinlinin ikamet haklarını gizlice iptal etmesi konusunda, bunun "bir savaş suçu" olduğunu söyledi.

Erekat, haberin bugün Haaretz'de yer almasının ardından gazeteye gönderdiği açıklamada, söz konusu uygulamayı, savaş suçu ve İsrail'in Batı Şeria'nın nüfus yapısını bozma girişimi olarak nitelendirdi.

Saib Erekat, bu haberin, Filistinlilerin "İsrail'in, yerleşim kolonilerini genişletmek için arazi kazanmak amacıyla sistematik olarak yerinden etme politikası uyguladığı ve işgal altındaki Filistin topraklarının demografik yapısını değiştirmeye çalıştığı" yolundaki iddiaları doğruladığına dikkati çekti.

Erekat, bu politikanın uluslararası hukuk açısından sadece bir savaş suçu olarak görülmemesi gerektiğini, aynı zamanda insani boyutlarının da olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti: "Biz, geçici olarak çalışmak veya eğitim görmek amacıyla Filistin'den ayrılan, ancak ülkelerine dönüp aileleriyle birlikte yaşamlarını sürdürme imkanı bulamayan insanlardan söz ediyoruz."

Saib Erekat, Haaretz'in yayımladığı belgenin, İsrail'in eylemlerinin İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'ne aykırı olduğunun bir kanıtı olduğunu ifade etti.

Eski Başmüzakereci ayrıca, 1967 sınırlarına dayalı bir Filistin devletini henüz tanımayan ülkelere, Filistin'i tanıyan diğer ülkelere katılmaları çağrısında bulundu.

A.A.