İSRAİL'in Ankara Büyükelçisi Gabby Levy, tarım sektöründe faaliyet gösteren İsrailli yatırımcıların tohumların genetiği ile oynayarak Türkiye pazarına sürdükleri iddialarına sert yanıt vererek, "Türkiye'de bu tür durumlar oldu mu hemen suç İsrail'e atılıyor" dedi.

Büyükelçi Gabby Levy, Manisa Valisi Celaleddin Güvenç, Belediye Başkanı Cengiz Ergün ile Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Koşmaz'ı ayrı ayrı ziyaret etti. Ziyaretlerde İsrail'li işadamlarının Manisa'ya tarım ve teknoloji alanında yatırım yapması konusu gündeme geldi.

Levy, gazetecilerin, tarım sektöründe faaliyet gösteren İsrailli yatırımcıların tohumların genetiğini değiştirerek Türkiye pazarına sürdüğü yönündeki iddiaları hatırlatması üzerine, "Eğer böyle bir durum olsa, bunun belgeleri olur. İsrailli yatırımcılarımızın çoğu tarım sektöründe faaliyet gösterebilir. Türkiye pazarına da pazarladığı tohumlar vardır. Ama bunların genetiği ile oynanması gibi bir durumu yoktur. Türkiye'de bu tür durumlar oldu mu hemen suç İsrail'e atılıyor" dedi.

Geçen aylarda buna benzer bir durumun güneydoğuda Suriye sınırında mayın temizleme mevzusunda yaşandığına dikkat çeken Levy, "Bu mayınların İsrailli bir şirket tarafından temizlenip, alanın ise işletilmesinin İsrailli şirkete verileceği yönünde dedikodular gezindi kamuoyunda. Ben araştırdım ama böyle bir durum yok. Hepsi abartmaca. Bir tane İsrailli şirket başvurmuş bile değil. Şu anda bile öyle bir şey mevcut değil. Ama belki gelecekte olabilir. Bizi bu tür suçlamalarla veya iddialarla gündeme getirmesinler" diye konuştu.

"TÜRKİYE, ANKARA VE İSTANBUL DEĞİL"

Büyükelçisi Levy, ilk olarak Vali Celalettin Güvenç'i makamında ziyaret etti. Ankara'daki yerli ve yabancı bürokratların her zaman bir hataya düştüğünü savunan Levy, "Bu hatamız Türkiye'nin Ankara ve İstanbul'dan ibaret olarak sayılması. Türkiye'de sadece Ankara ve İstanbul kentleri yok. Kültürel, ekonomik, turizm açısından önemli kentleri var. Biz de bunu bilerek, bir karar aldık. Artık her ay elçilik olarak Ankara'dan dışarı çıkıp çeşitli kentlerimizi gezip inceleyeceğiz. Dün İzmir'i inceledik bugün şehzadeler şehri Manisa'yı inceleyeceğiz. Manisa'da İsrail'i işadamlarının yatırım yapabilme olasılığına bakacağız" diye konuştu. Geçmişte Manisa'da binlerce Musevinin yaşadığını ve daha sonra İsrail'e göç ettiğini hatırlatan Levy, "Kimisi de benim komşum. Gerçekten onlardan Manisa hakkında çok iyi şeyler duydum" dedi.

Manisa Valisi Celalettin Güvenç de Türkiye'nin sadece ve Ankara'dan ibaret olmadığı düşüncesine katıldığını ifade ederek, "Tarihi ve ekonomik yönden gelişmiş bir çok kentimiz var. Bunlardan birisi de Manisa. Dünyanın yedi önemli kilisesinden üçü Manisa'da. Ayrıca ekonomik anlamda gelişmiş bir şehir. İsrail ile Türkiye arasındaki yatırım ilişkilerinin gelişmesi konusunda Manisa'nın öncülük yapması için gereken desteğe hazırız" diye konuştu. Vali Güvenç daha sonra, Büyükelçi Levy'e Manisa'yı tanıtan kitaplar hediye etti.

`TEKNOPARK YAPABİLİRİZ'

Büyükelçi Levy, daha sonra MHP'li Belediye Başkanı Cengiz Ergün'ü makamında ziyaret etti. Manisa'ya yatırım yapma konusunu düşündüklerini belirten Levy, "İsrailli yatırımcılarımız özellikle teknoloji alanındaki yatırımlarını artırmaya başladı. Şu anda Gebze'de bir İsrailli yatırımcımızın kurduğu teknopark var. İkincisini Adana'da kurmayı düşünüyor. Bir tane de Manisa'ya teknopark kurabiliriz. Ancak şartlar ayarlanırsa. Eğer şartlar uygun olursa ve iş fırsatı varsa İsrailli yatırımcılarımızın Manisa'ya bir teknopark kurması noktasında aracı olabiliriz. Böylece İsrail ile Manisa ticari ilişkileri başlamış olur" diye konuştu. Başkan Ergün de büyükelçiye bir sepet mesir macunu hediye etti.

Levy son olarak, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Koşmaz'ı makamında ziyaret ederek, Manisa sanayisi ve ekonomisi hakkında bilgi aldı.

Vatan