Cumhurbaşkanı Abdullah Gül"ün yoğun programı dolayısıyla İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres"le görüşemeyeceğini açıklaması İsrail basınında günün olayı oldu.

Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor

İsrail gazeteleri Gül"ün dün gece New York"ta, Türkevi"nde yaptığı konuşmada, yoğun programı nedeniyle Peres"le görüşemeyeceği, öte yandan İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad"la ikili görüşmeler yapacağı yönünde sarf ettiği sözlerine tepki gösterdi.

Haaretz gazetesi “Gül Peres"le görüşmesini iptal etti ama Ahmedinecad"la görüşmeyi planlıyor” manşetiyle verdiği haberde “Gül, Pazartesi günü Cumhurbaşkanı Peres"le görüşemeyeceğini açıkladı. Ancak Gül gazetecilere Tahran"ın nükleer programı üzerinde yaşanacak uluslararası tartışmaların zirveye katılan ülkelerin çoğunluğu için gündemin birinci maddesi olacağını ve Ahmedinejad"la görüşeceğini söyledi” yorumunu yaptı.

Cumhurbaşkanı Gül, dün akşamki basın toplantısı sırasında Peres'le görüşüp görüşmeyeceği yönündeki bir soru üzerine, "Doğrusu, benim programıma uymuyor zaten. Bu söylediğiniz şeyi basında da gördüm, Clinton Global Initiative'de bir davet var, birçok kişilere, bana da ona da dolayısıyla, ben oraya gitmeyeceğim" diye konuşmuştu.

"Görüşmemek için mi gitmeyeceksiniz?" sorusu üzerine Gül, "Programımız elvermiyor" yanıtını vermişti

"TOPLANTI ZATEN PLANLANMAMIŞTI"
İsrail"in bir diğer önde gelen gazetesi Jerusalem Post ise İsrail Cumhurbaşkanlığı"ndan yapılan açıklamaya dayandırdığı haberinde iki ülke cumhurbaşkanları arasında böyle bir görüşmenin planlanmadığını duyurdu.

Gül'ün Peres'le görüşmeyi rafa kaldırmasının suçunu programına attığı belirtilen haberde, “Cumhurbaşkanı Peres"le görüşmenin iptal edildiği haberlerine cevap veren Cumhurbaşkanlığı, Pazartesi günü bir açıklama yaparak toplantının daha önceden organize edilmediğini bildirdi” denildi.

Yedioth Ahronot gazetesi de konuyla ilgili haberinde, İsrail Cumhurbaşkanlığı"nın açıklamasını, “İki lider arasındaki toplantı iptal edilmedi, çünkü hiçbir zaman organize edilmemişti” ifadeleriyle aktardı.