İsrail"in önde gelen gazetelerinden Haaretz, başyazısında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"a “aynaya bakö diyen İsrail Kara Kuvvetleri Komutanı Mizrahi ve İsrail Dışişleri Bakanlığı"nın çıkışlarını “çok çirkinö olarak nitelendirerek ağır eleştirilerde bulundu.
Gazete, “Ahlakı sinik bir biçimde kullanmak" başlıklı başyazısında General Mizrahi"nin görevinin ülkenin dış politikasını formüle etmek olmadığını, “stratejik bir müttefike ahlak dersini vermesi"nin de kabul edilemeyeceğini belirten gazete, “Ermeni soykırımı"nı tanıma tehdidinde bulunan İsrail Dışişleri Bakanlığı"nın da çabalarını, ikili ilişkileri yeniden tesis etmek için harcamasının daha yerinde olacağını vurguladı.
Haaretz gazetesi, “Ahlakı sinik bir biçimde kullanmakö başlıklı başyazısında “Çok çirkin iki yeni gelişme, zaten gergin olan İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkileri daha da kötüleştirdi" dedi.

“GENERALİN, STRATEJİK MÜTTEFİKİ İTHAM ETMESİ FECİ"
İlk olarak General Mizrahi"nin Başbakan Erdoğan"a yönelik ağır eleştirileri anımsatan gazete, şunları yazdı:
“Söylemeye gerek yok. Bir asker olarak General Mizrahi"nin görevi, ne İsrail"in dış politikasını formüle etmek ne de diğer ülkeleri değerlendirmek değildir. Ancak çok daha feci bir konu, İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkileri sarsarak stratejik bir müttefiki itham etmesi ve ahlak dersi vermesidir.ö
Aynı zamanda İsrail Dışişleri Bakanlığı"nın 1915 olaylarını “soykırımö olarak adlandırmakla tehdit ettiğine dikkat çeken gazete, şöyle devam etti:
“Dışişleri Bakanlığının, Ermeniler ile ilgili olarak birdenbire ahlakı hatırladığına inanmak zor. Yıllarca bakanlık, Ermenilerin katledilmesine ilişkin olarak holokost veya soykırım kelimesini benimsemekten kaçındı ve bu, sadece İsrail, holokost sözcüğünü başkaları için kullanılmasını istemediği için değil. Daha çok, böyle bir sözcük, Ermeniler olayı için benimsenmesi halinde Türkiye ile bağların büyük bir olasılıkla tamamen kopmasına neden olacak bir diplomatik bir kriz yaşanacağını bildiğinden.ö

“ERMENİ MESELESİNİ POLİTİK AMAÇLARLA KULLANMAK"
Haaretz, bu defa İsrail Dışişleri Bakanlığı"nın, Başbakan Erdoğan"ın İsrail"in politikalarına ilişkin açıklamalarının, İsrail"den bir yanıt verilmesi ya da verilmekle tehdit edilmesi gerektirdiği kararına vardığı gibi göründüğünü belirterek şu görüşleri dile getirdi:
“Burada tartışma, Ermenilerin öldürülmesi olayının soykırım veya holokost olup olmadığı değil. Bu, tarihin gözden geçirilmesini ve gerçeklere dayanan bir sonuca varılmasını gerektiren ahlaki bir konu. Eleştiriler, İsrail"in, sonuçları İsrail"de bile tartışılan askeri operasyonu kınayacak kadar küstah olmaya cüret ettiği için Türkiye"yi "cezalandırmak" için Ermeni meselesini politik amaçlar için kullanmaya çalışmasıdır."
Türkiye, başbakanı her zaman politikalarımıza anlayış göstermez ve hakaret edici söylemlere başvurursa da İsrail"in en önemli müttefiklerinden biridir. Dışişleri Bakanlığı"nın en büyük çabalarını, kavgayı frenlemesi ve ilişkileri yeniden yoluna sokmak için harcamalı. Eğer İsrail, Ermenilerin öldürülmesi meselesinde tutumunu değiştirmek istiyorsa daha uygun bir zamanda ve bunu tehdit olarak kullanarak değil ahlaki bir pozisyondan yapması akıllıca olur. “
Haarezt, başyazısına nokta koyarken de İsrail Genelkurmay Başkanının, yetkilerini aşan General Mizrahi"yi uyarması gerektiğini savunarak “Başka bir dönemde generalin sözleri nedeniyle görevinden alınması beklenirdi" ifadesini kullandı.

Milliyet