Filistin Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, işgal  altındaki Batı Şeria'nın Ramallah kentinin kuzeyinde bulunan Celezon Filistin  Mülteci Kampı yakınlarında düzenlenen gösteriye İsrail askerleri tarafından  açılan ateş sonucu 16 yaşındaki Filistinli çocuk Muhammed Nahla'nın şehit olduğu  belirtildi.

Açıklamada, İsrail askerlerinin ateş ettiği Filistinli çocuk Nahla'nın  karnından vurulduğu ve ağır yaralı bir şekilde Ramallah'taki Filistin Tıp  Merkezi'ne getirildiği ancak tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadığı kaydedildi.

Perşembe gününden bu yana İsrail güçlerin işgal altındaki Batı Şeria  ve Doğu Kudüs'te gerçekleştirdiği operasyonlarda şehit olan Filistinli sayısı 5'e  yükseldi.

İsrail güçlerinin ayrıca bugün işgal altındaki Batı Şeria'nın çeşitli  bölgelerinde Ayrım Duvarı ve Yahudi yerleşim birimleri karşıtı protesto  düzenleyen Filistinlilere müdahalesinde de 11 kişi yaralandı.

BATI ŞERİA'DA GERGİNLİK TIRMANIYOR

İsrail'in 1967'den bu yana işgal altında tuttuğu Batı Şeria'da son  günlerde gerginlik giderek artıyor. Gerginliğin artmasına bir dizi olaylar  zinciri sebep oldu. İlk olarak pazar günü Batı Şeria'daki yasa dışı Ofra isimli  Yahudi yerleşim birimi yakınında bir durakta bekleyen İsraillilerin üzerine ateş  açılması sonucu biri ağır 6 İsrailli yaralanmıştı.

Bu saldırının ardından İsrail güçleri Batı Şeria'nın başta Ramallah  kenti olmak üzere farklı bölgelere yaptıkları baskınları artırdı. Ramallah'taki  Filistin resmi haber ajansı WAFA'nın genel merkezi de İsrail'in baskınına  uğramıştı.

Ofra Yahudi yerleşim birimi yakınında 9 Aralık'ta düzenlenen  saldırının sorumlusu olduğu iddia edilen Salih Ömer Salih el-Bergusi (29) adlı  Filistinli, çarşamba günü akşam saatlerinde Ramallah kenti yakınlarındaki Serda  beldesinde bir eve düzenlenen baskında öldürülmüştü.

Yine çarşamba günü akşam saatlerinde Batı Şeria'nın Nablus kentindeki  Asker isimli mülteci kampında çıkan çatışmada 7 Ekim'de Burkan sanayi bölgesinde  2 İsraillinin ölümüyle sonuçlanan saldırının sorumlusu Eşref Nualve'nin  öldürüldüğü belirtilmişti.

Perşembe sabah erken saatlerde Doğu Kudüs'ün Eski Şehir bölgesinde bir  Filistinli, 2 İsrail polisini bıçakla yaralamasının ardından İsrail güçleri  tarafından vurularak şehit edilmişti.

Öte yandan dün yine Ofra yasa dışı Yahudi yerleşim birimi yakınında  Filistinli olduğu iddia edilen bir kişi durakta bekleyenlerin üzerine ateş açmış,  saldırıda 2 İsrail askeri ölürken, biri asker 2 İsrailli ağır yaralanmıştı. Bu  saldırının ardından Ramallah kentinin giriş ve çıkışlarını kapatan İsrail  güçleri, birçok eve de baskın düzenlemişti.

İsrail güçleri, girişlerini kapattıkları Ramallah kentinin el-Bire  bölgesinde dün akşam araçlı saldırı girişiminde bulunduğu iddiasıyla 60 yaşındaki  bir Filistinliyi vurarak şehit etmişti.

Bölgedeki gerginliği giderek artırması beklenen adım ise İsrail  Başbakanı Binyamin Netanyahu'dan gelmişti. Netanyahu, Batı Şeria'daki yasa dışı  Yahudi yerleşim birimlerinin genişletilmesi ve bölgedeki asker sayısının  artırılması yönünde bir dizi talimat vermişti.