Gazze Şeridi'nde 2003'te Filistinlilerin evlerinin yıkılmasına engel olmaya çalışırken buldozer tarafından ezilerek hayatını kaybeden Rachel Corrie'nin ailesinin İsrail ordusu aleyhine açtığı dava dün sonuçlandı. Corrie ailesi, açılan askeri soruşturmadan sonuç alınamaması üzerine 2005'te sivil mahkemeye giderek ordu aleyhine 1 dolarlık dava açmıştı. 7 yıllık yargılama sonrası kararı açıklayan Hayfa mahkemesi, olayı "üzücü bir kaza" olarak niteleyerek, ordunun ve buldozeri kullanan askerin ihmalinin söz konusu olmadığına hükmetti. Mahkeme ayrıca ordunun açtığı soruşturmanın da gerektiği gibi yürütüldüğünü belirtti. Mahkeme başkanı, askeri bölgede izinsiz bulunan Corrie'nin, tüm ikazlara rağmen ayrılmadığını ve buldozer operatörü tarafından yanlışlıkla ezildiği kanaatine vardıklarını açıkladı. Kararda ayrıca olaydan birkaç saat önce askerlere saldırı olduğu gerekçesi ile kazanın olduğu bölgenin sivillere kapatıldığı ifade edildi.

HUKUK ÇİĞNENDİ
Filistin'de sembol haline gelen Corrie için açılan davanın avukatı Hüseyin Ebu Hüseyin, mahkemenin davayı reddederek uluslararası hukuku çiğnediğini söyledi. Hüseyin, "Corrie, Gazze'deki yıkımları barışçıl şekilde protesto ederken öldürüldü. Mahkeme verdiği kararla, sivillerin hayatını tehlikeye atan yasadışı uygulamalara resmen onay verdi" dedi. Hüseyin, mahkemenin adaleti inkâr ettiğini ve İsrail ordusunun, insan haklarının sistematik bir şekilde ihlal edilmesinden sorumlu olduğunu belirtti.

ANNE CORRIE: AYNI ACIYI YAŞADIM
Rachel Corrie'nin annesi Cindy, babası Craig ve kız kardeşi Sarah (en solda), karar sonrası temyize gideceklerini açıkladı. Anne Corrie, "Kızımın öldüğü gün en acılı günümdü. Mahkemenin verdiği karar, kızımın öldüğü gün kadar beni üzdü" dedi.

BM, GAZZE'YE 8 YIL ÖMÜR BİÇTİ
İsrail ablukası altında bulunan Gazze'nin 8 yıl sonra yaşanamaz bir kent haline geleceği belirtildi. BM tarafından hazırlanan raporda, su, elektrik ve sağlık gibi temel hizmet standartlarının iyileştirilmemesi halinde Gazze'nin 2020'ye kadar yaşanabilir bir yer olmaktan çıkacağını kaydedildi. Kentte yaşamın devam edebilmesi için hemen harekete geçilmesi gerektiği belirtilen raporda, 440 okul, hastanelerde ilave 800 yatak ve bin doktora ihtiyaç olduğu vurgulandı. Raporda en Gazze'deki önemli sorunun ise temiz içme suyundaki kıtlık olduğu belirtildi.