İsrail'e resmi bir ziyarette bulunan İspanya Dışişleri Bakanı Trinidad Jimenez, Batı Şeria'daki Filistin kentlerinden El Halil'de Yahudi yerleşimcilerce protesto gösterileriyle karşılandı. Yerleşimcilerin İspanyol bakanı protestosuna, kentteki Yahudi yerleşimlerinin liderleriyle görüşmek istememesi neden oldu.

İsrail'e ilk ziyaretini yapan İspanya Dışişleri Bakanı Jimenez, İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın itirazlarına rağmen, Kudüs ve Ramallah yerine El Halil'i ziyaret etmeyi yeğledi. El Halil'in Filistinli Bölge Valisi Kamil Halid ile Filistin tarafını; El Halil Eski Kenti'ni ve Halil İbrahim Camii'ni gezen gezen Jimenez, Avrupa Birliği'nin restorasyon çalışmalarına katıldığı ve Filistinlilerce terkedilen bir bölgenin yeniden eski sahiplerine kazandırılmasını öngören projeyi yerinde inceledi, bazı evlere konuk olarak, ailelerle konuştu.

Jimenez, El Halil camiinden ayrılırken, aşırı sağ aktivistlerden İtamar Ben-Gvir, İspanyol bakana "İsrail karşıtı", "Yahudi nefretçisi" diye bağırdı. Bir grup yerleşimci de benzer sloganlarla bakanı protestoya katıldı, "İspanya'ya geri dön" diye sloganlar attı. Protestocular, ellerinde "500 yıl önce İspanya Yahudileri El Halil'e kovdu. İspanya, şimdi Yahudileri bir de El Halil'den mi kovmak istiyor" yazılı pankartlar taşıdı.

Filistin Bölge Valisi Hamid, bakana yapılan protestoyu kınayarak, "barış sürecinin arkasında olan bir ülkenin bakanına yapılan saldırı utanç verici...Bu, Avrupa birliği'ne de net bir mesajdır" dedi.

Ancak, polis ve İsrail İç Güvenlik Servisi (Şin Bet) görevlilerinin protestocuları dağıtmasından sonra, Jimenez de Amron ile görüşmeyi kabul etti.

Amron, Jimenez'e AB'nin projesiyle "Filistinli fakir aileleri değil, teröristlerin ailelerinin durumunu iyileştirdiğini" öne sürdü. Jimenez ise Arnon'a, "El Halil'deki tüm toplulukların, yan bana barış içinde yaşadıklarını görmeyi arzu ettiğini" kaydetti.

Amron, ayrıca bakana "Niye sadece Araplara destek veriyorsunuz" diye sorduğunu, ancak Jimenez'in kendisine "iki tarafa da destek olduklarını" belirttiğini ifade etti.

-BARAK'LA GÖRÜŞME YOK-

Öte yandan Haaretz gazetesi, İspanya Dışişleri Bakanı Jimenez'in programında Savunma Bakanı Ehud Barak ile görüşmenin bulunmadığını, buna karşın Jimenez'in İşçi partisinin geçici başkanı Micha Hariş ile bir randevusu bulunduğunu belirtti.

Bir İspanyol diplomat, gazeteye "İşçi partisinden ayrıldıktan sonra Barak'ın koalisyonda siyasi bir etkisi kalmadı. Siyasi konuları Başbakan Binyamin Netanyahu ve Dışişleri Bakanı Avigdor lieberman ile konuşacağız" dedi.

Aynı İspanyol diplomat, "Bizim savunma Bakanımız İsrail'i ziyaret ettiğinde, Barak'la da görüşür; bakanlığının sorumluluğundaki güvenlik konularını ele alır" diye ekledi.