Karar, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy tarafından kamuoyuna duyuruldu. 76 yaşındaki Kral Juan Carlos’un bir süreden bu yana sağlık sorunları bulunuyordu. 46 yaşındaki yeni kralın önümüzdeki günlerde düzenlenecek devlet töreni ile tahta geçmesi bekleniyor. 1931′de ülkesinden ayrılan son İspanya kralı 13′üncü Alfonso’nun üçüncü oğlu Kral Juan Carlos 1975′te General Franco’nun ölümü üzerine tahta çıktı.

Tahta çıktıktan sonra siyasi partilerin yeniden kurulmasını ve siyasi tutuklular için af çıkarılmasını destekleyerek liberal ve demokratik ilkelere saygılı bir çizgi çizdi. 1981′de askerlerin meclisi basarak darbe girişiminin sonuçsuz bırakılmasında önemli rol oynayan Kral Juan Carlos halk tarafındanda çok sevilen bir kişilikti.

Kral Juan Carlos’un küçük kızı Prenses Cristina’nın yolsuzluk soruşturması kapsamında hakim karşısına çıkması kraliyet ailesini ve Kralı en fazla üzen olayların başında gelmişti. 14 Mayıs 1962′de Atina’da Yunanistan Kralı I. Paulos’un kızı olan Sofía ile evlenen Juan Carlos’un biri erkek olmak üzere 3 çocuğu bulunuyor.