ÇEVRE ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un katılımıyla gerçekleşen törende, aynı kategoride ikinciliği Unilever Sanayi ve Ticaret Türk A.Ş., üçüncülüğü Ülker Bisküvi alırken, jüri özel ödülünün sahibi de Sütaş Süt Ürünleri oldu. Törende KOBİ ve büyük ölçekli olmak üzere üç kategoride ayrı ayrı ödüller verildi.

Sanayi ve iş dünyasından çok sayıda ismin katıldığı törende açılış konuşmasını yapan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, İSO Çevre Ödülleri ile Bakanlığın bir paydaşı olarak çevre konusundaki toplumsal farkındalığı pekiştirmek ve geliştirmeyi amaçladıklarını dile getirdi. İstanbul'un moda, finans, turizm ve hizmet odaklı bir istihdam yapısına dönüşmesine yönelik 2009 yılında hayata geçirilen çevre düzeni planına atıfta bulunan Bahçıvan “İstanbul'dan sanayi kimliğini silmek onu ekonomik krizler karşısında savunmasız bırakır.

2008 küresel finansal krizde sanayiden uzaklaşan toplumlar ve şehirlerin durumuna hep beraber şahit olduk. Sanayinin sorun yaşamaması için bahsettiğim dönüşümün bölge hatta ülke ölçeğinde ele alınacak bir program ve plan dahilinde gerçekleşmesi gerekmektedir. İşin özü şudur; İstanbul bölge ölçeğinde planlanmalıdır. Ülkemiz için acil olarak mekansal stratejik planın hazırlanması sanayimiz açısından büyük önem taşımaktadır. Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı '100 günlük icraat Programı'nda yer alan Yatırımlar İçin Arazi İhtiyacı Analizinin yapılacak olması bu açıdan çok önemli” diye konuştu.

TAPUDAN UZAK BİR SANAYİ MODELİNE GEÇİLMELİ

Sanayinin mekan sorunu nedeniyle adeta göçebe durumda olduğuna ve bunun kaynak israfını beraberinde getirdiğine dikkat çeken Bahçıvan, “Tapudan uzak bir sanayi modeline vakit kaybetmeden geçilmelidir. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına önerdiğimiz 'emlak sanayi' modelinin hayata geçmesinde Odamız her türlü katkıyı vermeye hazırdır. İskansız binalara kalıcı çözüm getiren İmar barışı için teşekkür ederiz. Bu konuda sanayinin toplam inşaat alanı fazla olduğundan yüksek başvuru bedelleri çıkmıştır, taksitlendirme kolaylığının faydalı olacaktır” dedi.

İŞTE ÖDÜL ALAN FİRMALAR:

1-Tofaş Türk

2-Unilever