Öncelikle gelir tablosunun genel tanımına bakalım. Gelir tablosu; şirketlerin belirli bir dönem içerisinde elde ettiği tüm gelirlerin yazdığı yerdir. Ve tabii, şirketin kar ile zararını gösteren tablo olduğu için oldukça önemlidir. 

Belirli dönemleri kapsayan gelir tablosu, hesap gelir tablosu ve rapor gelir tablosu olmak üzere ikiye ayrılır. 

Hesap gelir tablosu T şeklinde hazırlanır ve sol tarafa giderler sağ tarafa gelirler yazılır.

Rapor gelir tablosu, hesap gelir tablosundan biraz daha karışıktır. Brüt satışlar yer alır ve alt alta yazılır.

Gelir tablosu tek düzen formlar şeklinde hazırlanır. Karşılaştırmada kolaylık sağlayan gelir tablosu, rapor ya da hesap tipi gelir tablosu olarak hazırlanabilir. Gelir tablosunda, süreklilik gösteren ve göstermeyen gelir ve giderler; olağan gelir ve kârlar, olağan gider ve zararlar; olağan dışı gelir ve kârlar ve olağan dışı gider ve zararlar yer alır.


Şirketlerin dönem içerisinde elde ettiği gelirler; 6 ile başlayan gelir hesaplarının alacağına, giderler ise 7 ile başlayan gider hesaplarının borcuna yazılır. Gelir tablosunu düzgün yaparak mali sonuçların uygun olarak gösterilmesini sağlarsınız.


Gelir tablosunda, gelir ile süreklilik gösteren diğer olağan faaliyetlerden sağlanan olağan gelirler ve olağan dışı gelirler ayrı ayrı yazılır.

Maliyetler uygun bir şekilde dağıtılmalıdır.

Olağanüstü niteliğe sahip kar ve zararlar meydana geldikleri dönemde tahakkuk ettirilmeli ve sonuçlardan ayrı gösterilmelidir.

Gelir tablosunda bütün kar ve zararlardan, önceki dönemlerin mali tablolarında düzeltme yapılmasını gerektirecek büyüklük ve niteliktekiler dışında kalanlar yer almalıdır.