Söke Ticaret Odası Başkanı Süleyman Toyran, yaptıkları esnaf ziyaretlerinde tüm iş kollarında işlerin durma noktasına geldiğini söyledi.
Süleyman Toyran, yaptığı açıklamada, Söke'de işlerin geçmiş yıllarla karşılaştırıldığında, büyük oranda düştüğünü belirterek, bunun nedeninin çiftçi kredi borçlarının gün geçtikçe artmasından kaynaklandığı ve ekonomide tıkanma yaratması olduğunu söyledi.
Söke'de icraların artması üzerine işyeri sahiplerine uyarılarda bulunduklarını belirten Toyran, Söke'de ikinci bir icra dairesinin de açılacağını söyledi.
Toyran konuşmasını şöyle sürdürdü:
''Söke'de yılbaşından sonra tüm iş kollarında işler durma noktasında. Ülkemizde tüketici, konut, taşıt kredileri ve kredi kartı borçlarının 163 milyar TL olduğunu ifade etmiştik. Türkiye nüfusunun 72 milyon olduğunu, bir çekirdek ailenin de 4 kişiden olduğunu düşünürsek, bu da yaklaşık 18 milyon 500 bin haneye tekabül ediyor. Toplam borcu da hane sayısına bölecek olursak, her haneye düşen borç 9 bin TL olmaktadır. Normal askeri ücretlinin hiç harcama yapmadan, aldığı paranın tamamını bu borç ödemesine ayırdığını düşünsek 15 ay, aldığı ücretin yüzde 20'sini borç ödemesine ayırdığı takdirde de yaklaşık 75 ay gibi bir süreyi kapsamaktadır.''
Söke'nin dinamiklerini ortaya çıkarmak için anket çalışması yapacaklarını da belirten Toyran, anket içeriğinin Söke'deki nüfus sayısı, öğrenci yapısı, okuma yazma oranı, ekonomik, tarımsal büyüklüğü gibi istatistiki bilgiler olacağını kaydetti.
Uygulanacak anketin Söke'nin envanteri olacağını da sözlerine ekleyen Toyran, bu verilerin ileriki yıllarda karşılaştırma yapmak için önemli bir veri tabanı olacağını belirtti. (AA)