Araştırma, merkezi New York'ta bulunan, Müslüman ülke pazarlarına odaklı pazar araştırması ve danışmanlık firması DinarStandard ile merkezi Singapur'da bulunan helal-dostu turizm pazarı firmalarından Crescentrating tarafından 14 ülkede gerçekleştirildi.

Müslüman turistlerin 2011'de 126,1 milyar dolar harcadığı belirtilen araştırmaya göre, bu rakam, Müslüman turizm pazarının global turizm pazarı içerisindeki payının yüzde 12,3'e denk geldiğini gösteriyor.

İSLAMİ TURİZM PAZARI BÜYÜYOR

Küresel turizm pazarı halen yıllık ortalama yüzde 3,8 büyürken, küresel İslami turizm pazarı yüzde 4,8 büyüme kaydetti. Müslüman turistler pazarının büyüme hızının, 2020 yılına kadar devam eden sürede küresel turizm pazarının büyüme hızından daha yüksek olacağı öngörülüyor.

2020 itibariyle Müslüman turizm pazarının küresel turizm payı içerisindeki payının yüzde 12,3'ten yüzde 13,4'e yükselerek 192 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

MÜSLÜMAN SÖRFÇÜLER AVUSTRALYA'YA GİDİYOR

Avustralya'nın Queensland eyaletinde sörf cenneti olarak bilinen Gold Coast sahillerinde hizmet veren Marriot ve Hilton otellerinin özel Ramazan iftar menüleri hazırlayarak Müslüman sörfçüleri çekmeye çalıştığı ifade edilen araştırmaya göre, küresel turizm pazarında henüz yeni tanınan Müslüman turistler segmenti, sektörde doyurulması gereken büyük bir fırsat sunuyor.

ÇİN'Lİ TURİSTLERİN HARCAMALARININ 2 KATI

Araştırmaya göre, 126,1 milyar dolarlık Müslüman turizm pazarı, Alman turistlerin yıllık yurt dışı harcamasından daha büyük. Ayrıca, Çin'li turistlerin yıllık harcamasının iki katına denk düşüyor.

Araştırma hakkında konuşan Crescentrating CEO'su Fazal Bahardeen, ''Bu araştırma, turizm pazarındaki tüm oyuncuların Müslüman hayat tarzı turizm pazarındaki potansiyeli değerlendirmelerini ve etkisi yüksek pazarlama stratejileri geliştirmelerini sağlayacak'' dedi.

SEKTÖR BÜYÜK KAZANÇLAR VADEDİYOR

DinarStandart'ın Genel Müdürü Rafi-uddin Shikoh da, şunları kaydetti:

''Turizm sektörünün henüz keşfedilmemiş en geniş pazarını Müslüman turistler pazarı oluşturuyor. Havayolu firmaları, havaalanları, oteller, tatil köyleri ve tüm turizm destinasyonları Müslümanlar'a özel turizm hizmetleri geliştirdikleri takdirde büyük kazançlar elde edebilir.

Helal gıda sertifikası, aile dostu bir çevre, ibadethane imkanı ve kadın-erkek nüanslarına dikkat edilerek geliştirilecek turizm hizmetlerinin ilgi çekeceğine inanıyorum. Araştırma raporunda hem Müslüman olan hem de Müslüman olmayan turizm sektörü oyuncularına pratik ve farklılaştırıcı tavsiyelerde bulunuyoruz.''

Araştırmada yer verilen bazı bilgiler ise şöyle:

Türkiye 2011 yılında Müslüman turistlerin en çok ziyaret ettiği ülkeler listesinde ikinci oldu. Birinci sıraya ise Malezya yerleşti.

Türkiye'nin ardından sırasıyla, Birleşik Arap Emirlikleri, Singapur, Rusya, Çin, Fransa, Tayland ve İtalya, Müslüman turistlerce en çok tercih edilen ülkeler oldu.

2011'de, global çapta başka bir ülkeyi ziyaret eden Müslüman turistlerin yaptığı toplam harcamaların yüzde 60'ını sadece MENA (Ortadoğu ve Kuzey Afrika) Bölgesi turistleri gerçekleştirdi.

2011'de kendi ülkesi dışına en çok ziyaret gerçekleştiren Müslüman ülkeler, Suudi Arabistan, İran, Birleşik Arap Emirlikleri ve Kuveyt olarak sıralandı.

Müslüman olmayan bir ülkede yaşayıp yurt dışına en çok ziyaretçi veren ülke sıralamasında Türkler'in yaşadığı Almanya birinci sırada yer aldı. Rusya ikinci, Kuzey Afrikalı Müslümanlar'ın yoğun olduğu Fransa üçüncü olurken, Fransa'nın ardından Asya kökenli Müslümanlar'ın yoğunlaştığı İngiltere geldi.

Araştırma kapsamında yapılan ankette, ''Gezi ve eğlence amaçlı seyahat ederken sizin için önemli olan aşağıdakilerden hangisidir?'' şeklindeki soruya katılımcıların yüzde 67'si ''helal gıda'' cevabını verdi. Katılımcıların yüzde 53'ü ''toplam fiyat'' derken yüzde 49'u ise ''Müslüman-dostu deneyim'' yanıtını verdi.

MÜSLÜMAN ÜLKELERDEN GELEN TURİST SAYISI

Bu arada, Kültür ve Turizm Bakanlığı sınır giriş-çıkış istatistiklerine göre 2011 yılında Türkiye'ye 31 milyon 456 bin 76 turist geldi. 2011 yılı Ocak-Aralık döneminde vatandaşları Türkiye'yi en çok ziyaret eden Müslüman ülkelerin bazıları ise şöyle sıralanmıştı:

Ülke Ziyaretçi Milliyet

Sayısı Payı (yüzde)

-------- --------- -----------

İRAN 1.879.304 5,97

SURİYE 974.054 3,10

AZERBAYCAN 424.155 1,84

IRAK 369.033 1,17

KAZAKİSTAN 219.445 1,00

K.K.T.C. 203.272 0,65

LÜBNAN 137.110 0,44

S.ARABİSTAN 116.711 0,37

TÜRKMENİSTAN 112.358 0,44

ÜRDÜN 94.914 0,30