Soruşturmanın savcılık açısından temel dayanağını oluşturan ve şüphelilere sadece Batı Çalışma Grubu’nun kuruluşu, faaliyetleri ve eylemleri kapsamında soruların yöneltilmesine neden olan en önemli belgesinin nasıl elde edildiği ifade tutanaklarına yansıdı.

Savcılık talep etti

28 Şubat soruşturma sürecinde, operasyonu yürüten Ankara özel yetkili Cumhuriyet Başsavcıvekilliği, soruşturma konusu olan BÇG kuruluşunu sağlayan belgenin aslına ulaşmaya çalıştı. Bu nedenle savcılık Genelkurmay Başkanlığına geçtiğimiz aylarda bir yazı yazarak Batı Çalışma Gurubu belgesinin orijinalinin arşivlerinde olup olmadığını, arşivlerinde mevcut ise savcılığa gönderilmesini talep etti. Savcılığın yazısı üzerine harekete geçen Genelkurmay Başkanlığı Adli Müşavirliği, bizzat Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’in ‘olur’u ile arşivlerinden çıkarılan 10 Nisan 1997 tarihli, Çevik Bir ıslak imzalı, orijinal belgeyi 3 Nisan 2012 tarihinde savcılığa özel bir kurye ile gönderdi. Orjinal belgeye alan savcılık, tam sekiz gün sonra, 11 Nisan 2012 tarihinde operasyon düğmesine bastı, 5 ilde toplam 31 kişi hakkında gözaltı kararı uygulandı.

Liste Genelkurmay’dan

Yine tutanaklara göre savcılığın talebi üzerine Genelkurmay Başkanlığı aynı tarihte “BATI ÇALIŞMA GRUBU KRİZ MASASI”ın da yer alan görevlilerin isim ve rütbelerinin yer aldığı ve 19 Haziran 1997 tarihinde düzenlendiği anlaşılan bir belgeyi CD halinde savcılığa gönderdiği de ortaya çıktı. Gözaltındaki şüphelilere sorulan bu listede adı geçen isimler şöyle: Tümgeneral Fevzi Türkeri, Tümgeneral Cevat Temel, Deniz Kurmay Kd. Albay Eser Şahan, Hava Pilot Tuğgeneral Çetin Dizdar, Tümgeneral Hakkı Kılınç, Mustafa Bıyık (J. Asayiş Kom.), Hava Kıdemli Albay Selman Yazıcı, Topçu Kıdemli Albay Yavuz Gürcüoğlu, Deniz Kurbay Yarbay Serdar Çelebi, Tank Yarbay Mustafa Babacan, Yarbay Orhan Nalcıoğlu, İsrafil Aydın (K.K.K).