Dilimize birçok yabancı dilden girmiş kelimeler var. Dilimizin bu özelliği onun farklı kültürlerle etkileşim içinde olduğunu göstermekte. Böylelikle dilimiz zenginleşmekte ve kendini geliştirmektedir.

Türk Dil Kurumu sözlüğünde Iskarta için: “herhangi bir nedenle değerini yitirmiş (mal)” demekte. Bir marangoz çalıştığı bir ağacın bozuk olanını, bir mermerci mermerin çatlak olanını, bir fabrikada üretilen çamaşır makinasının hatalı olanı ıskartaya ayırır. Futbol ve basketbol gibi sporlarda da artık yeteneği yeterli gelmeyen ve yerine daha yetenekli isimler gelince eski oyuncular ıskartaya ayrılır. Özel şirketlerde de işini iyi yapamayan, işinin niteliklerini değişen şartlara uyduramayanlar da bir şekilde ıskartaya ayrılır. Yerel yönetimlerde de işini iyi yapamayan yöneticiler de değişik yollardan ıskartaya ayrılır. Yapılan bir hata, işi yeterli seviyede yapamama, işin gereklerini iyi biçimde yerine getirememe gibi sebepler yöneticilerin ıskartaya çıkarmak için yeterlidir. 

Şimdi iki hafta önce mahalli idareler seçimleri yapıldı. Partisi değişsin veya değişmesin belediye başkanlıklarında önemli değişiklikler oldu. Bu değişiklikler belediyelerin kadro yapılarında dalgalanmalara sebep oluyor, olacaktır da. Belediyelerde görev yapan yöneticiler arasında çeşitli nedenlerden dolayı geçmiş dönemlerde görevlerinden alınanlar, yer değişikliğine uğrayanlar ve ıskartaya ayrılanlar oldu. Iskartaya ayrılanlardan bazıları şimdilerde yeni başkanların etrafında pervane böceği gibi dolaşmaktalar. Acaba yeni başkanları bunları eski görevlerine tekrar alır mı beklentisi tavan yapmış durumda. Yönetimsel değişiklik az önce söylediğimiz gibi elbette beraberinde kadro değişikliğini de getirecektir, az veya çok. Bu değişikliklerden fayda sağlamak isteyen ıskartaya ayrılanlar değişimi kendileri yerine çevirmek isteyeceklerdir. Elbette kendilerine göre haklılık payları da vardır. Belki önceki başkanlar onları haksız yere görevden almış, yerlerini değiştirmiştir. Bunu en iyi görevden alanlar ve alınanlar bilir.

Ama ya haksızlık yoksa gerçekten görevlerinin gerektirdiği yetkinlik kendilerinde yoksa? Gerçekten doğru bir şekilde ıskartaya ayrıldılarsa? O zaman bu kişilerin çabaları boşa olmayacak mı? Yeni başkanlar bunlara inanıp eski görevlerine veya eşdeğer başka bir göreve getirdiğinde kendileri de zarar görmez mi? Mesela çatlak olduğu için ıskartaya ayrılan bir mermeri tekrar işleyerek mutfak tezgâhı yapan usta, tezgâh dolaplara su sızdırdığında ne yapacak?  Yaptığı bu ayıplı işten hem zarar görecek, hem de kendi ismi zedelenecektir. Belediye başkanlarının durumu da hemen hemen aynı. Başkanlar durumu iyi incelemeli, geri dönülmez hatalara düşmemelidir. Yoksa bir dahaki seçimde kendi yerinde başka bir belediye başkanını görmek durumunda kalacaklardır.

Tüm ülkemizde olduğu gibi ilimizdeki belediyelerde de benzer durumlar var. Değişikliğe giden belediyelerden benzer beklentileri olan kişilerin bulunduğu haberleri geliyor. Daha işin başındayız, şimdiden hata yapmaya başlarlarsa beş yıl bu tür hatalarla gelir geçer. Ama başkanlarımızın günümüz şartlarında hata yapma lüksleri yok. Umarım yeni göreve gelen başkanlarımız bu tür değişikliklerde ince eleyip sık dokurlar, eski yöneticilerinin geçmişlerini iyi araştırırlar ve ölümcül hata yapmazlar. Onların hatası hem kendilerine hem de beldelerinde yaşayan insanlara zarar verecektir. Daha iyiye ve güzele gitmek istiyorsak hata yapma lüksümüz yoktur. Bizden söylemesi.

"İnsanlar başkalarının kusurlarını görmek konusunda kartallara, kendi hatalarını görmek konusunda ise köstebeklere benzer." (Francis de Sales)

 

Aydınpost ANDROID'de TIKLA YÜKLE!   Aydınpost APPSTORE'da TIKLA YÜKLE!