Tekgıda-İş Sendikası tarafından TMMOB İstanbul Şubesinde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun (BTK) internet sitelerine erişimin engellenmesi hakkındaki kararına ilişkin düzenlenen basın toplantısında konuşan Uçkan, Birleşmiş Milletlerin internet erişiminin insan hakkı olduğu yönünde bir karar aldığını ve Avrupa Konseyinin “İnternetin Evrenselliğini, Bütünlüğünü ve Açıklığını Korumak ve Geliştirmek” başlığıyla Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne eklendiğini belirterek, Türkiye'de 22 Ağustos'tan itibaren internet dünyasının devlet kontrolüne gireceğini ileri sürdü. 

Uçkan, Türkiye'de internete sansür uygulandığını ve bu uygulamanın temel hak ve hürriyetleri gittikçe kısıtlayıcı bir hal alacağını öne sürerek, 2007 yılında yapılan yasal düzenlemeler nedeniyle yaklaşık 20 bin sitenin erişime engellendiğini ve bu sayının her geçen gün arttığını iddia etti. Erişimi engellenen siteler içinde alternatif haber kaynakları, politik içerik ve sendika örgütlenmelerinin bulunduğunu ifade eden Uçkan, “BTK kararı, merkezi filtreler önermekte ve tüm bu trafiği filtreler aracılığıyla vatandaşlara sunmak istemektedir. Merkezi filtre uygulaması, devlet eliyle gerçekleştirildiği için her durumda sansürdür” dedi. 

Uçkan, çocuk istismarı ve nefret söylemlerinin önüne geçilmesi gerektiğini belirterek, şunları kaydetti: 

“Dünya çapında çocuk pornografisi, istismarı ve nefret suçu gibi konularda yapılan sınırlamalar sansür olarak nitelendirilmemektedir. Ancak internetin devlet kontrolüne alınması, merkezi filtre gibi uygulamalar iddia edildiği gibi çocukları koruyamamaktadır. Her gün yüz binlerce içeriğin üretildiği bir ortamı filtreleyebilmek mümkün değildir. Risklerden korumak sadece eğitimle mümkün olabilir. Bu konuda eğitim kurumlarına, medyaya, sivil toplum örgütlerine ve sendikalara büyük sorumluluk düşmektedir. 

Hükümet ve ilgili kurumlarını, BTK kurul kararını derhal geri çekmeye, interneti tehdit gören yaklaşımlarla hazırlanmış başta 5651 olmak üzere tüm yasa ve yönetmelikleri adım adım gözden geçirmeye ya da iptal etmeye, sivil toplum kuruluşlarını yeni düzenlemeler için çalışma yapmaya çağırıyoruz.” (AA)