40 yıldır harflerin şifresini araştıran Haluk Kemal Cebe, isimlerimizin sağlıktan kariyere hayatımızın pek çok alanını etkilediğini söylüyor. Cebe'ye göre, tarihteki bazı faciaların sebebi de uyumsuz isimler.

Genelkurmay eski başkanları Işık Koşaner ve Ragıp Gümüşpala, avukat Güven Kurtul, gazeteci Berrin Haberveren, noter Nihat Beyan ve pek çok espriye konu olan diş doktoru Oya Bilir... Onlar; isimleriyle meslekleri uyum sağlayan kişilerden yalnızca birkaçı. Peki, isimleri gerçekten de meslek seçiminde etkili oldu mu? Akrofonolog (isim bilimci) Haluk Kemal Cebe'ye göre bu sorunun cevabı "Evet." Romanya, Bulgaristan ve Rusya'da biyoenerji ve benzeri alanlarda eğitim alan Cebe'nin söyledikleri bilimsel olarak kanıtlanmış gerçekler olmadığından, anlatacaklarına inanıp inanmamak size kalmış. İster bir tür 'fal' olarak görün, isterseniz de inanın ve isminizin etki gücünü sorgulamaya başlayın...

- İsimleri nasıl bir yöntemle analiz ediyorsunuz?

- 40 yılda, 87 bin ismin doğum haritasını inceledim. Harflerin birbiri ardına gelişi, bir müzik parçasındaki notaların akışı gibidir. Uyumsuz harfler yan yana geldiğinde olumsuz bir titreşim ortaya çıkar. Bu yüzden önce tek tek harflere bakıyorum. Harflerin ardından, hecelerin yan yana geldiklerinde meydana getirdikleri titreşimi inceliyorum. Son olaraksa isimlerin bütünsel enerjilerini göz önüne alıyorum.

- Doğduğumuzda konulan ismin, hayatımızın pek çok alanını etkilediğini söylüyorsunuz...

- Evet, isimler üzerimize giydiğimiz kıyafetler gibidir. Bazen tam olur, bazense bol veya dar gelir. İsimler, cansız varlıkların bile kaderini de etkiler. Denizcilik tarihimizde Dumlupınar adlı gemilerin yaşadığı üç ayrı facia var. Bunun sebebi, Dumlupınar ismi ile 'deniz' kelimesi arasında frekans boyu ve titreşim açısından uyumsuzluk olması. Geçen aylarda Antalya'da denize girerek kaybolan çiftin soyadının Dumlupınar olması da tesadüf değil.

- Peki, anne adayları, bebekleri için isim seçerken nelere dikkat etmeli?

- Çocuklarının mantıklı olmasını istiyorlarsa 'a' harfi, iyi bir kariyer yapmasını istiyorlarsa da 'k' harfi şart. Proje üretme konusunda başarılı olması için 's'; özgüven sorunu yaşamaması içinse 'p' harfi önemli. Zevk sahibi bir çocuğa sahip olmak için, 'ç' harfi gerekiyor.

- İsimler aşk hayatımızı nasıl etkiliyor?

- Uyumsuz isimler, aşkı bitirecek olaylar yaşanmasına sebep olabilir. Pek çok çift, bana gelerek isimleri kontrol ettiriyor. İstatistiklere göre en çok sıkıntı yaşayanlar, Yasemin isimli kişiler.

- Sağlığımız ve kariyerimiz nasıl etkileniyor?

- İstatistiki verilere göre, ismin içinde çok fazla 'a' harfi varsa kan dolaşımıya ilgili, 'e' harfi çoksa boğaz yollarıyla ilgili rahatsızlıklar fazla oluyor. 'R' ve 't' gibi sert harflerle biten isimlerin sahipleriyse, sert bir mizaca sahip oluyor. Diğer yandan 'l' harfinin yoğun olduğu isimler sanatta; 'a' ve 'b' harflerinin yoğun olduğu isimler satış ve pazarlamada; 'e' harfinin yoğun olduğu isimler ise medya sektöründe başarılı oluyor.

- İsim değiştirmek isteyenlere nasıl bir hizmet sunuyorsunuz?

Bugüne kadar 2 bin 600 kişiye isim çalışması yaptım. Ekibimle birlikte, 100'ün üzerinde kriteri göz önüne alarak uygun ismi belirliyoruz.

ERDOĞAN AZİMLİ, TERİM KETUM

Recep Tayyip Erdoğan: İsminde üç adet 'e' olduğu için iletişim becerisi çok iyi. Güçlü, geçmişi unutmayan ve sıkıntılardan kurtulmak için azimle mücadele etmesini bilen bir kişi. Duygusal bir yapıya sahip. Özgüveni oldukça yüksek.

Kemal Kılıçdaroğlu: 'K' harfleri, başarılı bir kariyeri olduğunu gösteriyor. Pratik zeka ve zevk sahibi. Güçlü, hırslı ve mücadeleci bir yapısı var. Ancak aynı zamanda kırılgan ve hassas. Ayrıca 'kılıç' kelimesi negatif bir etki yaratıyor.

Sezen Aksu: İsmindeki iki 'e' harfi, iletişim yeteneğinin yüksekliğini gösteriyor. Proje üretme konusunda başarılı, yaratıcı ve hayalperest bir kişi.

Fatih Terim: Yüksek zekaya sahip, enerjik, duygusal ve pratik zeka sahibi. Gerçek duygularını nadiren dışa açan, ketum biri. Geçmişten sert dersler alıp, güçlü yapısı sayesinde ayakta kalmayı başarabilir.

Beren Saat: Sezgileri çok kuvvetli, iletişim konusunda başarılı bir kişi. Tereddütler yaşadığı oluyor, ancak yeri geldiğinde son derece atılgan hale de gelebiliyor. Sağduyulu ve proje üretme konusunda başarılı.

Kıvanç Tatlıtuğ: Yaratıcı, zevk sahibi, bolluk ve bereket konusunda önü açık. Kırılgan ve ketum olabilir. Kendi kafası doğrultusunda gitmeyi seven bir tip.