İş hayatında oldukça sık rastlanan bir durum olan iş girerken boş senet imzalatma uygulaması, çalışanların kafasını karıştırıyor. İleride işten ayrılmaları ya da bir şekilde işverenin zarara uğradığını iddia ettiği durumlarda, önceden imzalanan bu boş senetler geçerli kabul edilerek çalışan borçlandırılabilir mi?

İŞE GİRERKEN İMZALANAN BOŞ SENETLER GEÇERLİ MİDİR?

Çalışan işten ayrıldıktan sonra bu senetler karşısına çıkabilmekte, hatta icra takibi ile karşı karşıya kalabilmekteler. Bu durumda konu mahkemeye taşındığında senet tek başına bir anlam ifade etmeyeceği gibi, işçi ve işveren arasında gerçek bir borç ilişkisi olup olmadığı araştırılır.

Benzer durumlarda verilen Yargıtay kararlarında, arada gerçek bir borç ilişkisi olup olmadığı, senetteki tarihin iddia edilen borç ile birbirini tutup tutmadığı ve bunun işe girişte imzalatıldığına dair tanıkların olması gibi unsurlar değerlendirilmiştir. Yargıtay senede konu olan borcun gerçek olup olmadığının kanıtlanmasını istemiştir ve bu ispat yükümlülüğü de işverene aittir. Eğer konu senedin bir borca karşılık değil de sebepsiz yere imzalatıldığı ortaya çıkarsa bu senet geçersiz sayılacaktır.