Soma faciasının ülke gündeminden düşmesiyle birlikte işçilere verilen sözlerden dönülmeye başlandı. Hükümetin 6 saatlik çalışma süresinde esnemeye gitmesinin ardından, şimdi de faciaya sebep olan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'nin noter aracılığıyla işçilere madenlere inme baskısı başladı. Soma Kaymakamı Bahattin Atçı da yaptığı bir açıklamayla "işe gitmeyen işçilerin maaşlarının" da yatırılmadığını söyledi. Hatırlanacağı gibi, hükümet yetkilileri, madenlerin kapalı olduğu süre içerisinde işçilerin maaşlarını almaya devam edeceğini açıklamıştı.

6 saatten ihbarnameye işçi hakları
Hükümetin Soma Faciasının ilk günlerinde verdiği sözlerin hiç birisi tutulmuyor. AKP Grubu'nun, maden sektörü işverenlerin hassasiyetlerini göz önünde tutarak, 6 saatlik çalışma saatini "yeraltında" ibaresiyle değiştererek, bu saatin ardından yerüstünde çalışmaya devam edilmesine olanak vermesinin ardından, bir de ihtarname şoku yaşanıyor. Soma Kömür İşletmeleri A.Ş., noter aracılığıyla işçilere gönderdiği ihtarnamelerle, " 3 gün içinde madene inmemeleri halinde" işten atılacakları uyarısında bulunuyor.

Zaman Gazetesi'nden Tuğba Mezararkalı ve Mustafa Kuşen'in haberine göre, ihbarname ile şaşıran ancak güvenlik gerekçesiyle madene girmeye çekinen işçiler, haklarını nasıl arayacaklarını bilmiyor. Haberde işçilerin ihbarnameyi aldıktan sonra işyerine gitmeye başladıklarına da değiniliyor.

Maden kapalıyken maaş alınacak sözü nerede?
İşçilere ihbarname gönderildiğini doğrulayan Soma Kaymakamı Bahattin Atçı'nın açıklamalarından, madenin kapalı olduğu süre içerisinde işçilere maaşlarının ödenmeye devam edeceği şeklindeki sözlerin de tutulmadığı anlaşıldı. Açıklamasında maden ocaklarında gerekli güvenlik önlemlerinin alınıp alınmadığı sorununa değinmeyen Atçı: "İşçilerin işyerlerine sahip çıkması gerekiyor. Maaş alıp işe gitmemeleri doğru değil. Zaten işe gitmeyenlerin maaşlarını da henüz yatırmamışlar. Bu ne zamana kadar devam eder bilmiyoruz..." dedi.