Bu ay içinde yeni bir kriz paketinin açıklanacağını belirten Maliye Bakanı Unakıtan, devletin firmalara işsizlik yardımında bulunacağını, işçi çıkarmayanlara nakit yardım yapılacağını söyledi

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, küresel ekonomik krizin Türkiye'ye etkilerini azaltmaya yönelik yeni tedbirler alınacağını ve bunların bu ay içinde açıklanmasının beklendiğini bildirdi. Unakıtan, bu kapsamda otomotiv sektörüne yönelik bazı düzenlemelere gidileceğini, firmaların işçi çıkarmaması için “işsizlik yardımı” gibi bir takım yardımlarda bulunulacağını belirtti. Krizin Türkiye'ye etkileri ve alınacak tedbirler konusunda sürekli toplantılar yaptıklarını kaydeden Unakıtan şöyle dedi:
"Dışardaki krizde iyileşme olmadan, Türkiye'de iyileşme olması çok zor gözüküyor. Bu sene içinde yavaş yavaş dibe vurup, yine yavaş yavaş yukarı çıkarız. Sanıyorum ikinci yarıda yukarı çıkmaya başlarız. Dış piyasalardaki talep düşüşü ihracatı daraltıyor. Bu da en çok otomotiv sektörünü etkiledi çünkü burada ihracatın yüzde 90'nı Avrupa'ya yapılıyor."
Bu çerçevede otomotiv sektörüne yönelik bazı düzenlemelere gidileceğini, bu konuda çalışmaların bulunduğunu anlatan Unakıtan şunları söyledi:
"Bir değil, birkaç konu üzerinde duruluyor. Bu tedbirler için Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda konu ele alınmadan bir şey söylemek mümkün değil. Ayrı ayrı bakanlar olarak mesaj vermeyi de doğru bulmuyoruz. Ekonomi Koordinasyon Kurulunda görüşüp mutabakata vardığımız konular var, daha henüz çalışmakta olduğumuz konular da var. Çalışmalar son noktalarda, bu ay içinde açıklanır diye düşünüyorum."

Tüketimi canlandırma çabası
Krize karşı dayanıklı kalabilmek için “bazen şirket birleşmelerinin şart olduğuna” dikkati çeken Unakıtan, birleşmelerin teşvik edilmesi gerektiğine inandığını ifade etti. Bu konuda çalışma yürüttüklerini belirten Unakıtan, bunların Ekonomi Koordinasyon Kurulunda görüşüldükten sonra açıklanacağını kaydetti.
Yaşanan bu süreçte iç pazarın canlandırılmasının önemine de vurgu yapan Maliye Bakanı, hükümet olarak bunun için uğraştıklarını, bir takım tedbirler üzerinde çalıştıklarını söyledi. Kriz ortamında işçi çıkarma mecburiyetinde olan fabrikaların ve diğer işletmelerin işçi çıkarmaması için onlara “işsizlik yardımı” gibi bir takım yardımlarda bulunulacağını da bildiren Unakıtan şöyle devam etti:
"Bu konuda çalışmalarımız var. Konuyu Ekonomi Koordinasyon Kurulunda da oturup konuştuk, bazı kararlar aldık. İşçi çıkarılmasının engellenmesi için sigorta primi indirimi gibi değil de firmalara nakit yardım yapacağız, kısa işsizlik yardımı. Firmalara 'sen işçi çıkarma ben senin işçilerin için sana şu kadar para veriyorum' denilecek. Bu, nakit yardım olacak, kredi değil."
Unakıtan, “Biz halkın üzerine yeni vergiler koymayı düşünmüyoruz. Zaten sıkıntıda olan halkın bu sıkıntısını artırmak istemiyoruz. Biz, piyasaların açılması, iç talebin artırılması için gereken önlemleri almaya çalışıyoruz” diye konuştu.

MİLLİYET