Binlerce TEKEL işçisi özlük hakları için önce şehirlerde toplanıp seslerini duyurmaya çalıştı. Sonra 12 bin işçi Ankara'ya geldi. Eylemleri günlerce sürdü. Zaman zaman polisle çatıştı, biber gazlı müdahalelere maruz kaldı. 36 gündür eylem yapan işçiler geçtiğimiz pazar günü Ankara'da "Ekmek, Barış, Özgürlük İçin Demokrasi ve Haklar" mitinginde toplandı, bekledikleri grev kararı çıkmayınca da Türk-İş'in merkez binasını işgal etmeye kalktı. Direnişlerinden vazgeçmeyen TEKEL işçileri bugün açlık grevine başladı.

Ankara"da 36 gündür özlük hakları için eylem yapan TEKEL işçilerinden 100'ü Türk-İş Genel Merkezinin girişindeki salonda alınlarında ve ağızlarında siyah bantla, üzerlerinde beyaz kefenle açlık grevine başladı.

Türk Tabipler Birliği"nin “36 gündür soğukta eylem yapan işçilerin dışarıda açılık grevine gitmesinin sakıncalı bulunması” uyarısı üzerine işçilerden sadece 100 kişi açlık grevine dahil oldu.

Tek Gıda-İş Sendikası Genel Sekreteri Mecit Amaç, Türk-İş Genel Merkezi önünde yaptığı açıklamada, Tekel işçilerinin eylemlerinin 36. gününde, ilk günkü kadar kararlı olduklarını söyledi.

Tekel çalışanlarının çocuklarına iyi bir gelecek sağlamak için bu eylemi yaptıklarını anlatan Amaç, açlık grevini hiçbir zaman bir çözüm yolu olarak görmediklerini belirtti.

Amaç, “Tekel işçileri, açlık grevini siyasal iktidarın vurdumduymazlığı karşısında çaresizliğin çaresi olarak düşünüyor” dedi.

Türk Tabipleri Birliği'nin dünden bu yana, işçileri açlık grevinin yaratacağı sağlık sorunları konusunda bilgilendirdiğini ifade eden Amaç, bütün işçilerin açlık grevine katılma konusunda istekli olduğunu ancak sendika yönetimi olarak greve katılacakların sayısını 100 kişi ile sınırladıklarını bildirdi.

Açlık grevinde ortaya çıkacak yaşamsal sorunlardan hükümetin sorumlu olacağını savunan Amaç, şunları söyledi:
“Dünyanın gözleri önünde burada bir dram yaşanırken Başbakanımız Suriye'de başkalarının hakları için uğraşıyor. Tabii ki Filistin bizim için de önemli. Dünyanın neresinde bir acı olursa biz onların yanında oluruz.
Ama dün mazlum edebiyatı yapıp bugün mazlumları görmeyenlere sesleniyoruz. Burada gözleri yaşlı babalar, anneler, çocuklar var. Ağlayanlar var, şiir yazanlar var. Başbakan konuşmalarından sonra şiirler okuyor. Bir de bu anaların şiirlerini okusun.”

Açlık grevine katılacak işçilerin herhangi bir sağlık muayenesinden geçmediğini, çünkü Türk Tabipleri Birliği'nin açlık grevine karşı olduğunu dile getiren Amaç, yaşanabilecek sağlık sorunlarına karşı yine de kendilerinden yardım isteyeceklerini kaydetti.

Amaç'ın konuşmasının ardından, açlık grevine katılacak işçiler, isimleri okunarak Türk-İş Genel Merkezi'ndeki toplantı salonuna alındı.

Greve katılacak işçilere, toplantı salonuna girişlerinde siyah kurdele takıldı. Açlık grevi eylemine katılan işçilerden Abdurrahman Turaç, karısının kanser hastası olduğunu belirterek, “Ben ölüm orucuna başlıyorum” dedi.

Bu arada, açlık grevine başlayan işçilerin kefeni temsil eden beyaz önlükler giydikleri gözlendi.

Öte yandan, oturma eyleminde hastalananların sayısının 2 bini aştığı öğrenildi. İşçilere gün boyunca çeşitli sivil toplum kuruluşlarından destek ziyaretleri yapıldı./HT