Sürekli işçi kadrosunda çalışanlar, kadın ya da erkek ayırımı yapılmadan hasta çocuğu, kardeşi ya da annesine bakmak için 6 aya kadar ücretsiz izin kullanabilecek. İl özel idareler ve belediyelerdeki ihtiyaç fazlası işçiler yeni kurumunu seçebilecek. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmeye devam eden torba yasa tasarısı ile çalışma hayatının düzenlenmesine yönelik önemli adımlar atılıyor. Görüşmelerde kabul edilen düzenlemelerden bazıları şöyle:

SOSYAL GÜVENLİK DENETMENİ: Sosyal Güvenlik Kurumu taşra teşkilatında memur kadrosunda olmayan sosyal güvenlik denetmeni çalıştırabilecek. Şu anda sosyal güvenlik kontrol memuru olarak çalışanlar sınavda başarılı olmaları halinde bu kadrolara atanabilecek.

ANNEYE BAKMA İZNİ: Kamuda sürekli işçi kadrosunda çalışan işçiler, hasta eş, çocuk, kardeş, anne ve babası için 6 ay ücretsiz izin kullanabilecek. Trafik kazası ya da önemli bir hastalık gibi durumlarda bu haktan yararlanabilecek. Bu süre 6 ay daha uzatılabilecek.

İHTİYAÇ FAZLASI İŞÇİLER: İl özel idaresi ve belediyelerdeki ihtiyaç fazlası işçiler, Karayolları Genel Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü taşra teşkilatlarına aktarılacak. Düzenlemeye "işçinin muvafakati alınması şartıyla" ifadesi eklenerek bu işçilere üç kurum dışında başka bir yerde de çalışma olanağı sağlandı. Bu madde kapsamında işçi nakleden mahalli idarelerin, nakil sonrasında oluşan işçi sayısında 5 yıl süreyle artış yapılamayacak.

KADIN İŞÇİLER: Erken doğum yapan kadın işçi, doğumdan önce kullanamadığı izni doğum sonrasında kullanabilecek. 8 hafta olan iznin kullanılmayan süresi yerine 8 hafta olan doğum sonrası izne eklenecek.

ÜCRETSİZ İZİN HAKKI GELİYOR İZİN HAKKI DEĞİŞİYOR: İşçilere, 10 hizmet yılını tamamlamış olmaları ve istekleri halinde işçilik süreleri boyunca ve bir defada kullanılmak üzere 6 aya kadar ücretsiz izin verilebilecek.

YURTDIŞINDAKİ MEMUR EŞLERİ: Yurt dışına gönderilen öğrenci ve memurların işçi olan eşlerine işçilik süresince her defasında bir yıldan az olmamak üzere en çok 8 yıla kadar ücretsiz izin kullandırılabilecek.

TURİZME İNCE AYAR: Turizm sektöründe 2 ay olan denkleştirme süresi toplu iş sözleşmesi ile 4 aya kadar çıkarılabilecek.