Eskişehir'de 13. yüzyılda Selçuklu mescidi olarak inşa edildikten sonra 19. yüzyılda camiye dönüştürülen ve engelliler için yeniden düzenlenen Hacı Hasan Ağa Camisi, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez tarafından geçen ay açılışı yapıldı.


Hacı Hasan Ağa Camisi'nin din görevlisi Mehmet Çelik, engelli vatandaşların ibadetlerini rahatça yerine getirebilmeleri için bir dizi düzenlemeler yaptıklarını anımsattı.


Daha önce camiye gelen engelli vatandaşların zorlandığını anlatan Çelik, Odunpazarı Belediyesi yetkilileriyle yaptıkları fikir alışverişi sonunda caminin görme, işitme ve ortopedik engellilere yönelik donanımlara sahip hale getirildiğini ifade etti.


Çelik, işaret diliyle hutbenin de bu çalışmalardan biri olduğunu belirterek, “İşaret dili bilen müezzin arkadaşım, ben minbere çıkıp hutbeyi okurken, okuduklarımı işitme engelli cemaatimize çeviriyor. Ayrıca hiç duymayan cemaate kolaylık sağlamak için hutbe metni, duvardaki perdeye projeksiyon cihazı yardımıyla yansıtılıyor. İşaret diliyle tercüme edilen hutbeye katılım her geçen artıyor. Hatta genç bir kardeşimiz, Cuma Namazı sonrası yanıma gelip, 'ilk defa hutbeyi net olarak duydum' diyerek, bu hizmette emeği geçen herkese teşekkür ve dua etti” dedi.


Cami içindeki ses sisteminin de engellilere yönelik olduğunun altını çizen Çelik, “Kulaklık kullanan vatandaşlarımızın cihazı, camideki ses sistemine uygun hale getirildi. Engelli vatandaşlarımız, camiye girdiklerinde cihazlarını ayarlarlarsa, kulaklıklar için sesi yükselten 'loop induction sistemi' sayesinde işitme kabiliyetleri yarı yarıya artıyor” diye konuştu.


Cami minaresinde ise ezan uyarı ışıkları olduğunu ifade eden Çelik, şunları kaydetti:
“Ezan başladığı andan itibaren yeşil led ışıklarımız kuvvetli bir şekilde yanıp sönüyor ve işitme engelli vatandaşım, bu halde hangi vakit olursa olsun, ezanın okunduğunu buradan anlayabiliyor. Bu özelliklerle engellilere yönelik dizayn edilen tek camiyiz. Görme engellilerin hissetmesi için izli yollar bulunan, cemaatimizin engelli araçlarıyla saf tutmasına bile imkan sunan camimiz, yeni düzenlemelerin ardından 11 Mayıs 2012 tarihinde Diyanet İşleri Başkanı'mız Prof. Dr. Mehmet Görmez'in de katılımıyla yeniden ibadete açıldı.”