Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (ANSİAD) Rixos Downtown Otel'de düzenlenen 17. olağan toplantısının konuğu Family Business Advisors Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Haluk Alacaklıoğlu oldu. Alacaklıoğlu, ''kurumsallaşma, aile anayasaları ve devir planlaması'' başlıklı interaktif konuşmasında, aile ve şirketin birbirine zıt iki çatı olduğunu belirterek, ''Siz işadamları bunları birleştiriyorsunuz bravo size, zoru başarıyorsunuz'' dedi.

Aile şirketleriyle ilgili dünyada yapılan araştırmaların sonuçlarını paylaşan Alacaklıoğlu, aile şirketlerinin hızla arttığını ve geliştiğini kaydetti. Aile şirketlerinin yüzde 56'sının yazılı bir stratejik planı olduğunu, yüzde 30'dan azında yazılı devir planı mevcut olduğunu kaydeden Alacaklıoğlu, ''Yüzde 64'ü şirkete katılacak aile bireylerinde yeterlilik aramamakta. Sıkıntı burada'' diye konuştu.

Aile şirketlerinin önündeki ana sorunlar hakkında bilgiler de veren Haluk Alacaklıoğlu, uzayan yaşam beklentileri nedeniyle birkaç kuşağın birlikte çalışması ve artan görüş ayrılıklarının sorunların başında geldiğini anlattı. ''Kurumsallaşmanın olmadığı ortamda nadide orkide dediğimiz aile şirketlerinin ayakta kalma oranı düşürüyor'' diyen Alacaklıoğlu, kurumsallaşma ve stratejik plandaki eksikliklerin aile şirketlerini tehdit ettiğini kaydetti. Kurumsallaşmanın kurucu ailenin değerlerini, girişimciliğini, sahip çıkma özelliklerini ve ruhunu korumak olduğunu vurgulayan Alacaklıoğlu, bunu korumanın da aile bireyleri arasındaki kural ve sorumlulukları belirlemek ve uygulamak, aile şirketinin bir anayasasını oluşturmakla mümkün olabileceğini anlattı.

Aile şirketinin geleceğini bilinçli planlanması gerektiğini de vurgulayan Alacaklıoğlu, ''Aile şirketlerinin uzun dönem yaşaması, şirkette adil olunması ve finansal planlamaya bağlıdır. Şirket ortakları, ortak paydada buluşabilmeli'' ifadelerini kullandı.

Yok olup giden aile şirketlerinin yüzde 60'ının yapılmayan haleflik planlaması sorunu yaşadığını kaydeden Alacaklıoğlu, aile şirketlerinde devir planlamasının ortalama 14 yıl sürdüğünü ve bu sürenin uzunluğuna dikkati çekti. Alacaklıoğlu, ''Aile şirketi olup da doğru yönetilen şirketler katlayarak karlarını yükseltiyor'' dedi.

İşadamlarının soru cevaplarıyla devam eden toplantı sonunda ANSİAD Genel Sekreteri Nuri Büyükselçuk, Haluk Alacaklıoğlu'na plaket verdi