AYDINPOST HABER SERVİSİ-Mehmet Özçakır bildirdi

Nazillinin batısında ve 4 km uzaklıktaki İsabeyli belediyesiyle Nazilli Belediyesi arasında geçen Üniversite kampus çekişmesi nedeniyle başlayan sürtüşme İsabeyli belediyesinin kapanarak, Nazilli'nin mahallesi olması ile sonuçlandı.

Resmi Gazete"nin 27 Nisan 2009 Pazartesi günü çıkan 27212 sayısında yayınlanan Karara göre İsabeyli Belediyesi fesh edilerek Nazilli sınırları içerisine katıldı. Nazilli ile İsabeyli Kasabası arasında İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinin İsabeyli yerleşkesine taşınması nedeniyle iki Belediye arasında büyük sürtüşmeler yaşanmıştı. 5393 sayılı Belediye Kanununun 11. Maddesi gereğince İsabeyli"nin Nazilli"ye bağlanma kararının uygun görüldüğü Resmi Gazetede açıklandı. İsabeyli"nin yanı sıra ayrıca aynı Resmi Gazetede Dallıca, Ocaklı, Bozkurt, Sevindikli, Güzelköy ve Durasıllı köylerinin tüzel kişiliğinin kaldırılarak Nazilli Belediyesi sınırları içine dahil edildiği açıklandı.

ERİM: “YARGI HAKKIMIZI KULLANACAĞIZ”

İsabeyli"de ikinci kez seçimleri kazanarak Belediye Başkanı seçilen Kuvvet Erim alınan karardan dolayı şaşkın durumda olduklarını belirterek; “Panik yapmaya gerek yok. 3700 nüfusu olan 2700 seçmeni bulunan, alt yapı sorunları çözülmüş, Belediye olarak büyük gelir kaynakları yaratılmış bir beldeyi silip atamazlar. Biz Yargıya Nazilli"ye bağlanma hususunda itiraz etmiştik. Şimdi Resmi Gazetede yayınlanan bu karardan sonra bize bu kararı Yargıya taşıma yetkisi doğdu. Ankara"ya giderek siyasilerle görüştükten sonra İsabeyli adına gereken neyse onu yapacağım” dedi
Nazilli ile İsabeyli Belediyeleri arasında yaklaşık 1 yıl süren Fakülte kavgasını İsabeyli Belediyesi kazanmış, Nazilli"de 14 yıl eğitim veren Nazilli İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Nazilli"ye bağlı İsabeyli Beldesinde yapılan yerleşkeye taşınmıştı. Taşınmayı engellemek için YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan"ı bile Nazilli"ye getiren dönemin Belediye Başkanı Aytekin Kaplan taşınmaya engel olamayınca İsabeyli"yi Nazilli"nin Mahallesi yapmak için çalışmaya başlatmıştı.

Geçmişi 15 yıl önceye dayanan olayda Nazilli İktisadi İdari Bilimler Fakültesi için Nazilli Belediyesi yer gösterememiş, o günün İsabeyli Belediye Başkanı Seyfi Dikyar Fakültesin İsabeyli"ye taşınması şartı ile istenilen araziyi Üniversiteye hibe edebileceklerini açıklamıştı. İsabeylili 22 hayırsever vatandaş 135 dönümlük araziyi bir karşılık beklemeden Üniversiteye hibe etmiş o günün Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü Cezmi Öncüer ile bir sözleşme imzalamıştı. İsabeyli"ye yapılan yerleşke tamamlandığında taşınma hazırlıklarına başlayan fakülte yönetimine Belediye Başkanı Aytekin Kaplan Nazilli Belediyesi olarak Sümer Kampusune her türlü yardımı yapmaya hazır olduğunu açıklamış hatta 15 derslikli ek bir bina dahi yaparak fakülteyi İsabeyli"ye göndermek istememişti. Yaklaşık 1 yıl süren ve 2 belediye arasında kıyasıya yaşanan fakülte tartışmasında tatsız olaylar yaşanmıştı.

Taşınma döneminde su borusu döşenmesi için Sümer Kampusünün önünü kazan Kaplan fakülte ile davalık olmuş ama taşınmaya engel olamamıştı. Bunun üzerine başka arayışlara giren Kaplan 2007 yılında çıkan Belediyeler Kanununun 11. maddesine göre (Nüfusu 100 bini geçen belediyelere imar rahatlaması sağlamak için belediye sınırına 5 km. mesafedeki köy ve kasaba gibi tüzel kişilikleri sınırları içine alabilir) İsabeyli"nin Nazilli sınırları içerisine alınması için Nazilli Belediye Meclisine önergede bulunmuştu. Nazilli Belediye Meclisi gündemine aldığı konuyu 2007 yılı sonlarında yapmış olduğu meclis toplantısında oy birliği ile kabul etmiş, Kararı belediye başkanı Aytekin Kaplan, kaymakamlık, valilik yolu ile İçişleri Bakanlığına ulaştırmıştı.

Nazilli Belediyesi"nin İçişleri Bakanlığına yaptığı talebe karşı çıkan İsabeyli Belediyesi; Kendilerinin ne imar, ne alt yapı sorunlarının olmadığını, İsabeyli halkının da Nazilli"ye bağlanmak istemediğini belirten bir dilekçeyi topladıkları 2500 e yakın imza ile Danıştay"a sunmuşlardı. Danıştay o dönemde yapılan bu itirazı kabul etmeyerek dilekçenin çıkacak karar doğrultusunda yazılması gerektiğini kendilerine bildirmişti.

27 Nisan 2009 tarihli Resmi Gazete"de yayınlanan üçlü kararname ile İsabeyli"nin Nazilli"ye bağlanması haberi İsabeyli"de şok etkisi yaratırken karara itiraz edecekleri söylentileri başladı.

KUVVET ERİM “BU KABUL EDİLEMEZ BİR KARAR”
İsabeyli Belediye Başkanı Kuvvet Erim üçlü kararname ile İsabeyli Belediyesinin tüzel kişiliğini sona erdirilerek Nazilli"ye bağlanması kararının Resmi Gazete"de yayınlanmasını kabul edilemez bir karar olduğunu ifade ederek “Bu karara 7 sinden 70"ine kadar hiçbir İsabeylili kabul etmiyor. Resmi Gazete"de yayınlanan bu karara Danıştay nezdinde dava açıp itiraz hakkımızı kullanacağız. Bizim Nazilli"ye bağlanmaya ihtiyacımız yok, 3700 nüfusumuz var ama 100 bin nüfuslu Nazilli"nin 3/1 bütçesine sahibiz. Aramızda yaşanan fakülte tartışması olayı bu noktalara getirdi” dedi.

AYTEKİN KAPLAN “BEN NAZİLLİ"NİN GELECEĞİ İÇİN BU KARARI ALDIM”
Nazilli eski Belediye Başkanı Aytekin Kaplan"da “Nazilli imar yönünden her geçen gün sıkışmış bir duruma gelmeye başladı. Yeni imar düzenlemeleri için kanunun bize verdiği yetkiyi kullandık. Ben bu kararı Nazilli"nin 20-30 sene sonrasını düşünerek aldım. Eğer İsabeyli Belediyesi Fakülteyi İsabeyli"ye taşımakta bu kadar ısrarlı olmasaydı biz İsabeyli"yi bu dosyadan çıkaracaktık. Bunu İsabeyli Belediye Başkanı Sayın Kuvvet Erim ile de görüştük. Nazilli"nin ismini taşıyan fakültenin Nazilli"nin dışına çıkarılmasını etik bulmadığımızı söyledik, ama ne yazık ki dinletemedik. Şimdi tekrar Fakültemiz sınırlarımız içine dahil oldu. Nazilli"mize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.