Kadınların çalışma hayatına daha etkin bir biçimde katılabilmeleri için, iş yerlerinin çocuklu çalışanları için kreş açma zorunluluğu bulunuyor. Ancak bu konuda belli bir çalışan sayısı aranıyor. Bu sayıya sahip iş yerleri kreş açma zorunluluğuna sahipler.

HANGİ İŞ YERLERİ KREŞ AÇMAK ZORUNDA?

6331 sayılıİşSağlığıve Güvenliği kanununa dayanarak çıkarılan "Gebe veya emziren kadınların çalıştırılma şartlarıyla emzirme odalarıve çocuk bakım yurtlarına dair yönetmelik” kapsamında iş yerlerinin kreş açma zorunluluğu var. Bu zorunluluk en az 150 kadın çalışanı olan işyerleri için geçerli. Eğer yurt iş yerine 250 metreden uzaksa iş yeri servis sağlama zorunluluğuna da sahip.

150 çalışan hesabı yapılırken bu hesaba dahil edilen kadın çalışanların medeni durumuna ya da yaşına bakılmaz ve aynı işverene bağlı tüm iş yerleri hesaba katılır. Ayrıca eşi ölmüş erkek çalışanlar ile çocuğunun velayeti kendisinde olan erkekler de 150 kişi hesabı yapılırken bu toplama dahil edilir. Bu kreşlere 66 aylığa kadar olan çocuklar alınır. Şartları sağladığı halde kreş açmayan iş yerlerine idari para cezası uygulanır.