Değişen ekonomik ve sosyal hayatın bir yansıması olarak çalışma hayatının tüm kesimlerini yakından ilgilendiren, işyerinde psikolojik taciz olarak adlandırılan mobbing kavramı işyerlerinde eşitler arasında ya da üstlerin astlarına yönelttikleri, belli bir kişiye odaklanmış sürekli, sistematik, bilinçli ve etik olmayan bir yıldırma politikası olarak biliniyor.
İşyerinde psikolojik tacizin kişiler, örgütler ve toplum açısından yüksek maliyetleri, olumsuz sonuçları bulunuyor. İşyerinde psikolojik tacize uğrayan bireyler iş veriminin düşüklüğü, işe yabancılaşma, bıkkınlık, iş doyumunda ve örgüte bağlılıkta azalış, işyerinde dışlanma ve çalışma arkadaşları ile iletişimin azalması, çalışma ortamında huzurun kaçması gibi olumsuz sonuçlarla karşılaşılıyor. Bu süreç kişinin fiziksel ve ruhsal sağlığında bozukluklara yol açıyor.
Çalışanın içinde bulunduğu ruhsal bozukluk örgüt kültüründe çöküşe, işyerinde güvensizliğe, çalışma barışında bozulmaya, örgüt verimliliğinde düşüşe neden olmakla birlikte bu yönde yaşanan olumsuzluklar da toplumsal maliyetleri artırıyor.
Birçok Avrupa Birliği ülkesinde yasal zemine kavuşmuş olan, hatta meslek hastalığı olarak nitelendirilen mobbing uygulamaları, Türkiye’de henüz yasal bir düzenlemeye konu olmadı. Ancak çalışanların psikolojik taciz hakkında bilgilendirilmesi, onur ve haysiyetlerini koruması, önleyici tedbirlerin alınması ve çalışanların bu türden bir tacize maruz kalmaları halinde başvuracakları yolların belirlenebilmesi amacıyla Bakanlık tarafından tüm çalışanları kapsamak üzere “İşyerinde Psikolojik Taciz Genelgesi” hazırlandı.
Hazırlanan genelge kapsamında çalışanın kişiliğini, onurunu, fiziksel ve psikolojik bütünlüğünü etkileyen, çalışanın aşağılanması, küçümsenmesi, kötü muameleye tabi tutulması, yıldırılması gibi şekillerde ortaya çıkan psikolojik tacizin etkilerini azaltmak amacıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Devlet Personel Başkanlığı ve sosyal taraflara eğitim, seminer ve bilgilendirme toplantıları yapmaları konusunda görev verildi. ALO 170 hattı üzerinden psikolojik taciz mağdurlarına yardım ve destek sağlanması kararlaştırılmış, psikolojik taciz olaylarını izleme, değerlendirme ve önleyici politikalar üretmek üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı koordinasyonunda “Psikolojik Tacizle Mücadele Kurulu” oluşturulmasına karar verildi.