Yeni iş kurarak, istihdam yaratan gençlere devlet 75 bin lira destek verecek. Destek hem vergi teşviki hem de sosyal güvenlik primi teşviki şeklinde olacak. Gelir İdaresi Başkanlığı, genç girişimcilere vergi ve sigorta teşvik desteğini resmi olarak açıkladı. Buna göre, yeni iş kuran gençlere, faaliyete başladıkları yıldan itibaren 3 yıl boyunca elde ettikleri kazancın bir kısmını vergi dışı bırakmak ve gençlerin girişimciliğe yönlendirilmesini desteklemek amacıyla vergi teşviki ve sigorta prim teşviki getirildi.

Teşvikler kapsamında ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle adlarına ilk defa gelir vergisi mükellefiyeti tesis olunan genç girişimcilerin, faaliyete başladıkları yıldan itibaren üç yıl boyunca, yani üç yıllık vergi dönemi boyunca, elde ettikleri kazançlarından yıllık 75 bin liralık kısmı, gelir vergisinden istisna tutulacak. Peki, bu teşvikten kimler yararlanacak?

ORTAKLIK DA KURABİLECEKLER

Ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle adlarına ilk defa gelir vergisi mükellefiyeti tesis olunan kişiler ve mükellefiyet başlangıç tarihi itibarıyla 29 yaşını doldurmamış olanlar yararlanabilecek. Tabii, gençlerin kendi işlerinin dışında kira, ücret gibi başka bir gelirlerinin de olmaması gerekiyor. Şartlardan biri de iş kuranların kendi işinde bilfiil çalışması veya işin kendisi tarafından sevk ve idare edilmesi.

Destekten yararlanmak için özel durumlar da tanınmış. Bunlardan biri ortaklık. Adi ortaklık veya şahıs şirketi kurmak suretiyle faaliyette bulunan gençler, tüm ortakların ayrı ayrı istisna şartlarını taşımaları şartıyla vergi teşvikinden ayrı ayrı yararlanabilecekler. Yani, üç genç bir araya gelip ortak şirket kurabilecek ve destekten üçü de yararlanabilecek. Genç girişimciler bir işletmeyi devralabilecek ve destekten da yararlanabilecek.

Gelirler Genel Müdürlüğü'nün açıkladığı şartlara göre ölüm dolayısıyla eş ve çocuklar tarafından işletmenin veya mesleki faaliyetin devralınması halinde ölen mükellefin teşvikten faydalanıp faydalanmadığına bakılmaksızın, devralan eş veya çocuklar teşviklerin tamamından yararlanabilecek. Devlet desteğinden yararlanabilmenin şartlarından biri de genç girişimcinin bir şirkete sonradan ortak olmaları durumunda vergi teşvikinden yararlanamaması.

SİGORTA PRİMİ HAZİNE'DEN

Kendi işini kuracak olan genç girişimcilere destek bu kadarla da sınırlı değil. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'na eklenen bir maddeyle genç girişimcilere sigorta prim teşviki de uygulanacak. Buna göre, ilk defa sigortalı olacak kişilerin sigorta primleri bir yıl süreyle, prime esas kazanç alt sınırı –ki, bugün için bu rakam 2029 lira- üzerinden Hazine tarafından karşılanacak.

Sigorta prim teşvikinden yararlanmanın şartları ise, genç girişimcilere sağlanan kazanç istisnasından yararlanıyor olmak, 18 yaşından büyük ve 29 yaşından küçük olmak ve sigortalı sayılan gerçek kişilerden oluşmak. Sigorta desteğinden yararlanabilmek için genç girişimcinin kurduğu kendi işinde çalışıyor olması da gerekiyor. Faaliyetin adi ortaklık veya şahıs şirketi bünyesinde yapılması halinde ortaklar arasında sadece en genç ortak sigorta prim teşvikinden faydalanabilecek. Prim teşvikinden faydalanabilmeleri için tüm ortakların ayrı ayrı teşvik şartlarını taşımaları gerekiyor. Ortaklardan herhangi birinin teşvik şartlarını taşımaması halinde, diğer ortaklar da sigorta prim teşvikinden yararlanamıyor.

DESTEKTEN KİMLER YARARLANACAK?

- Ticari, zirai ve mesleki faaliyette bulunanlar yararlanacak.

- 18 yaşından büyük 29 yaşını doldurmamış olanlara destek verilecek.

- Kira, menkul ve başka kazancı olmayanlar yararlanabilecek.

- Kurduğu işte mutlaka kendi çalışacak.

- Gençler ortak şirket kurabilecek, ayrı ayrı teşvik alabilecek.

- Genç girişimci bir işletmeyi devralabilecek.

- Sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası kapsamında prim desteği de verilecek.