Yanlış çalışma alışkanlıkları, düzensiz çalışma ortamı, uykusuzluk, yorgunluk, dikkat eksikliği, odaklanamama sorunu, aşırı yemek, korku ve kaygı.. Tüm bu etkenler çalışma yaşamınızı alt üst edebilir. Çalışma veriminizi düşürecek bu gibi etkenler nedeniyle kısa sürede yapabileceğiniz bir işi daha uzun mesailerle gerçekleştirmek, sizi sürekli çalışma kısırdöngüsüne sokacaktır. Bu nedenle çalışma veriminizi artırmak için önlemler almak ve planlı davranmak önemlidir. İş hayatınızda verimliliğinizi artıracak 7 yöntemi sizler için araştırdık:

1- Hedefli çalışın

Hayatınız boyunca yapacağınız her çalışmada sizi motive eden şey bir hedefinizin olmasıdır. Bu sebeple kendinize yakın ve uzak hedefler koymalısınız. Motivasyonunuzu ayakta tutacak temel etken hedeflerinizdir. Net ve ulaşılabilir hedefler, zamanı verimli kullanmanıza yardımcı olurken yaptığınız işin kalitesini artırmanıza da katkıda bulunur.

2- Not alın

Etkili bir zaman yönetimi yapabilmek, yapacağınız işleri ve kendinize ayıracağınız zamanı verimli bir şekilde kullanabilmenize ve iş yükünüzü hafifletmenize yardımcı olacaktır. Her şeyi aklınızda tutmayı bırakıp not almaya başlayarak zamanınıza katkıda bulunabilirsiniz. İşlerinizi karışık bir şekilde değil, zor olandan kolay olana doğru sıralayabilirsiniz. Bu sayede motivasyonunuz da yüksek kalacaktır. 

3-Dikkatinizi dağıtmayın

Dikkatinizi dağıtacak nesneleri çalışma ortamınızdan uzak tutmak size işinizi oldukça kolaylaştırır. Özellikle sosyal medyada çok vakit harcıyorsanız ofiste bildirim sesleriniz kısmayı deneyebilir, telefonunuzu biraz uzakta konumlandırabilirsiniz. Dağınık bir masa her zaman dikkat dağıtırken, düzenli ve toplu bir masa konsantre olmanızı oldukça kolaylaştırır. Masanızda toplantı sırasında çalışırken ihtiyaç duymayacağınız cep telefonu, yiyecek-içecek gibi maddeleri bulundurmamanızın olumlu etkisi olacaktır.  

4- İş bölümü yapın

İş hayatında birlikte olduğunuz ekiple organize bir şekilde çalışmanız oldukça önemlidir. Çalışanların birlikte çalışabilme ve iş birliği yapabilme becerisi hem kurum için hem de kişinin vizyonu açısından önemli bir rol oynar. İş yoğunluğunuz çalışma arkadaşlarınızdan daha fazla ise yardım istemelisiniz. Bu sayede verimliliğiniz artacaktır.

5- Arşivinizden faydalanın

Daha önceki çalışmalarınızda kullandığınız taslakları ve şablonları saklamanız size zaman kazandırır. Örneğin, yeni bir sunum hazırlarken daha önce oluşturduğunuz grafikleri ve görselleri kullanarak çok daha kısa sürede işinizi bitirebilirsiniz. Ekibinizle birlikte oluşturacağınız arşiv dosyası ile tüm çalışma arkadaşlarınızın da verimliliğini artırabileceğinizi unutmayın.

6-Önemli toplantılarınızı gün sonuna planlamayın

Gerçekleştirdiğiniz toplantıların verimli geçmesi iş hayatınızı önemli ölçüde etkileyen kriterlerden bir tanesidir. Yüz yüze iletişim kurarak verimli ve kısa süren toplantılar yapın. En önemli toplantıyı günün erken saatlerinde gerçekleştirmenizin günün akışını kolaylaştıracağını unutmayın.  

7-Dijital uyaranları azaltın

Bir toplantı dokümanı hazırlayıp zamanı, katılacak kişileri, nerede yapılacağını ve neler konuşulacağını toplantı öncesi katılımcılarla paylaşarak diğer katılımcıların da toplantı planına uymalarını sağlayabilirsiniz. Mail adresinizde indirim, duyuru, kampanya ve tanıtım içerikli toplu e-postaların sayısını azaltmanız gerekiyor. Bir işle meşgul olduğunuz zaman mail adresinize gelen gereksiz toplu e-postalar dikkatinizin dağılmasına neden olacaktır. Dolayısıyla bu tarz maillerin gelmesini engellemeli ya da en aza indirgemelisiniz.