Aydın Sanayici ve İşadamları Derneği (ASİAD) tarafından düzenlenen “Başarı Öyküleri” adlı söyleşi programlarının ilkinde DEİK Türk-İngiliz İş Konseyi Yürütme Kurulu üyesi ve LC Waikiki Taha Holding Yönetim Kurulu üyesi İsmail Hakkı Kısacık Aydınlı işadamlarıyla bir araya geldi. ADÜ Atatürk Kongre Merkezi"nde düzenlenen programa Vali Hüseyin Avni Coş, Aydın Vergi Dairesi Başkanı Mesut Yılmaz, ESİDEF Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Davulcuoğlu, ASİAD Yönetim Kurulu Başkanı Şevket Kaya, AYTO Meclis Başkanı Mustafa Ali Parmaksız, AYTO Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Hakkı Dokuzlu ile Aydın merkez ve ilçelerden gelen işadamları katıldı.

Açılışta konuşan Şevket Kaya, “Başarı Öyküleri” programının belirli periyotlar halinde Türkiye"nin alanında markalaşmış iş, sanat ve spor dünyası temsilcilerinin katılımları ile devam edeceğini söyledi. Ticarette riziko payının elbette var olduğunu ancak risk almadan da hiçbir yere varılmayacağının realite olduğunu ifade eden Kaya, “Ticaretteki korku ortamı ve yatırımların durması işsizliğe neden oldu. Krize inat bir şeyler yapmak, ama doğru olanı yapmak gerektiğine inanıyoruz. Bu nedenle ülkemizin önemli işadamlarını belirli aralıklarla Aydın"a davet edip Aydınlı iş adamlarımızla buluşturacağız. "Başarı Öyküleri" adı altında düzenlediğimiz bu etkinliklerde iş adamlarımız ticari başarı öykülerini, nerede doğru nerede yanlış yaptıklarını anlatacaklar” dedi.

TUSKON ve ESİDEF olarak “Dış Ticaret Köprüleri” programı kapsamında Türkiye iş dünyasını Avrupa, Asya ve Afrika"daki gelecek vaat eden birçok yeni pazar imkanlarıyla buluşturduklarını kaydetti. Bu kapsamda 100"ü aşkın ülkenin işadamı ve 40"ı aşkında ticaret bakanlarının bir araya geldiğini hatırlatan Davulcuoğlu, “Ayrıca ESİDEF olarak "İş Geliştirme Fuarının" bu yıl bu fuarın 3"üncüsünü düzenliyoruz. Daha önce düzenlenen ilk 2 fuarda Ege ve Doğu Akdeniz illerinden 8-9 bin işadamını bir araya getirerek, 30 bini aşkın iş görüşmesinin yapılmasını sağladık. Bu yıl 11 bin metrekarelik bir alanda 10 bini aşkın işadamını buluşturmayı hedefliyoruz. Yine iş adamlarımızın ufkunu açmak için 6-9 Ekim tarihleri arasında Kuzey Irak"a bir iş gezisi düzenleyeceğiz” diye konuştu.

KRİZDE CİROLARIMIZ DÜŞTÜ

Açılış konuşmalarının ardından kürsüye gelen İsmail Hakkı Kısacık ise, 17 bin 500 çalışanı bulunan Taha Holdingi nasıl bu günlere getirdiklerini anlattı. Dünyanın pek çok ekonomisinde ekonomik kriz etkilerinin devam ettiğine işaret eden Kısacık, Türkiye"de halen krizin teğet mi geçtiği ya da çok mu etkilediği yönünde tartışmalar yapıldığına işaret etti. Türkiye"nin krizden diğer birçok ülkeye göre daha az etkilendiğini savunan Kısacık, “Müşterimiz olan ülkeler ve özellikle İngiltere bu krizden bizden daha fazla etkilendi. İhracat yaptığımız ülkelerin krize girmesiyle bizde çok zorlandık. Bu yüzden cirolarımız düştü ve yeni pazarlar aramaya başladık” şeklinde konuştu.

İYİ DERSLER ALINDI 2008"E GÖRE DAHA İYİ DURUMDAYIZ

Kriz ortamında 2009 yılında oluşan rakamların 2008"e göre daha iyi bir noktada olduğunu beyan eden Kısacık, şunları söyledi: “Bu krizden iyi dersler alındı. Kriz bitti demek doğru değil. Bilinen tek bir şey var oda artık yeni bir dünya olacağı. Vatandaşlar harcamalarını kıstı, finans piyasaları daha sıkı denetlenmeye başladı. Artık istediğiniz malı istediğiniz zaman satamayacaksınız. Yabancı yatırımlarda artık daha dikkatli bir şekilde ülkemize gelecek. Yüksek marjlı satışlarda olmayacak”

2000"LERDE ÇOK PARA HARCANDI

Ekonomik kriz nedeniyle 2008 yılının başından itibaren geleceğinden endişe eden vatandaşların paralarını muhafaza ederek, lüzumsuz harcamalarını kıstığını ileri süren Kısacık, şöyle konuştu: “2000"li yıllarlarda ülkemizde fütursuzca paralar harcandı. O dönemde de fiyatlar oldukça düşmüştü ama o zaman taleplerin çok yükselmesi nedeniyle sıkıntımız olmamış ve cirolarımızı korumuştuk. Artık dönemlerin geri gelmesini beklemek doğrul değil. Bu nedenle daha iyi üretmek ve krizden çıkış için daha iyi çözümler üretmeliyiz”