Bakan Çağlayan bu ülkede 21 milyar dolarlık iş yaptıklarına dikkat çekerken, Türk işadamları da 10 milyar dolarlık yatırım için kolları sıvadı.

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Libya ile bugüne kadar 21 milyar dolarlık iş yapıldığını bunun devam edeceğini ve önlerinde daha çok işin olduğunu söyledi. Çağlayan, 'Son 5 yılda da 10 milyar doları geçti. Önümüzde de onlarca milyar dolarlık iş var buralarda' dedi. Çağlayan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile geldiği Trablus'ta, gazetecilere yaptığı açıklamada, Libya ile ticaret hacminin artması için sürekli çalıştıklarını da söyledi.

FIRSATLAR ÜLKESİ

Libya'nın Kamu Hizmetleri Bakanı ile mutabakat sağladıklarını belirten Çağlayan, 3 aylık periyotlarda bir araya geleceklerini, problemler üzerinde duracaklarını ve hangi noktada olduklarını değerlendireceklerini anlattı. Türk müteahhitlik sektörü açısından Libya'da önemli gelişmelerin söz konusu olduğuna işaret eden Çağlayan, 'Önümüzde de onlarca milyar dolarlık iş var buralarda' dedi. Çağlayan, Libya'nın 'fırsatlar ülkesi olduğunu' vurgulayarak, Türkiye ile Libya arasında işbirliğine açık çok önemli iş alanları olduğunu belirtti.

Erdoğan'ın ziyaretine katılan Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren de, Türkiye'nin 2005 yılından sonra Libya'da aldığı işlerin tutarının 11 milyar doları bulduğunu, Libya'da rahatlıkla her yıl 8-10 milyar dolarlık iş alınabileceğini söyledi. Eren, Başbakan seviyesinde Türkiye'nin 13 yıl aradan sonra ilk defa Libya'ya ziyarette bulunduğunu, bunun olumlu etkisini göreceklerini söyledi.

FİRMALARA ÇAĞRI

Eren, başta İtalya, Rusya, Çin, Malezya olmak üzere başka ülkelerin Libya'ya akın etmeye başladıklarını anlattı. Eren, 'Rusya geldi, 4 milyar dolarlık demiryolu işini bir defada aldı, Çinliler zaten alıyor. Başbakanımızın ziyaretiyle daha büyük bazı projelerin Türk firmalarına verilmesi için bir siyasi destek bekliyoruz' dedi.

Baktık ki bütün alacaklarımız ödenmiş

Libya'da iş yapan Türk firmalarının bir kaç aydır ödeme problemi yaşadığını, paralarını alamadıklarını anlatan Eren, 'Libya seyahati başlamadan önce, ziyaretin olumlu etkilerinden biri kendini gösterdi. İstanbul'dan uçağımız havalanmadan öğrendik ki Türk firmaların bütün alacakları sıfırlanmış' dedi ve Libya'nın önemli pazar olduğunu belirtti.

Bölgesel projeleri geliştireceğiz

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı ülkesinde konuk eden Libya Başbakanı Mahmut Bağdadi, Tripoli'deki otel açılışını bir arada yaptı. Başbakan Erdoğan'a Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ile birlikte Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız eşlik etti. Türk işadamları da yatırım için fırsat olarak gördükleri ziyarete yoğun ilgi gösterdi. İki ülke lider toplantısında ana konu ikili işbirliği ve bölgesel yatırım projeleri oldu./yeni şafak