Bakan Çağlayan, törende yaptığı konuşmada, bugün ilk Türk özel bankası Erbil şubesinin açılışını gerçekleştirdiklerini belirtti.

Bugünün, tarihe geçecek önemli bir kilometre taşı olduğunu ifade eden Çağlayan, ''İş Bankası ile birlikte 3 Türk bankasının şubesinin (Ziraat ve Vakıfbank) açılışı yapılmaktadır. Türk ihracatçısı, Türk müteahhidi ve Türk yatırımcısından sonra Türk bankacılık sektörü de Erbil'e girmiş oluyor'' dedi.

Zafer Çağlayan, küresel krizde dünyanın birçok büyük bankası batarken Türk bankalarının çok başarılı sınav verdiğini, dünyanın birçok gelişmiş ülkesinde bankalara destek verilip bu konuda kararlar alınırken Türk bankalarının hiçbir desteğe ihtiyaç duymadığını, kendi öz kaynaklarıyla başarılı bir sınavdan geçtiğini söyledi.

''Türkiye'nin en büyük özel sektör bankası olan İş Bankası'nın Erbil'de şube açmasının bir övünç kaynağı olduğunu'' dile getiren Çağlayan, şöyle devam etti:

''İş Bankası, her zaman Türk özel sektörünün yanında olmuştur, ihracatçıyı desteklemiştir. Erbil, Türkiye, Irak ticari ilişkilerinin geliştirilmesinde çok önemli destek verecektir. Artık Erbil ile Türkiye arasında para transferi çok kolay yapılacak, iş adamları rahatlıkla teminat mektubu alacak ve ticaretin gelişmesine imkan sağlayacaktır. 3 Türk bankasının Erbil'de faaliyet göstermesi, Erbil tarihi için bir ilktir. İnanıyorum ki daha birçok Türk bankası açılacaktır. BDDK'ya Türk bankalarının Erbil'de şube açma başvuruları yerine geldiğinde, belki de çok yakın süre içinde 10'a yakın Türk bankası açılmış olacaktır.''

İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince de Erbil şubesinin bankanın yurt dışındaki 30. şubesi olduğunu belirterek, bundan sonra Bağdat, Basra, Süleymaniye, Duhok ve Zaho'da şube açmayı planladıklarını, en kısa zamanda buradaki teşkilatı Irak bankasına dönüştüreceklerini vurguladı.